Unikatni GT-R na aukciji
2

Usain Bolt i Nissan "idu po zlato"

Klix.ba
Usain Bolt, najbrži čovjek na svijetu i olimpijski prvak u sprinterskim disciplinama, pridonijet će još jednoj rekordnoj izvedbi nudeći svoju strast i nagon za uspjehom Nissanovoj ekipi koja razvija posebni “Bolt GT-R”.
Nakon svjetskih rekorda i žetve medalja na londonskoj Olimpijadi, Bolt je danas potpisao poseban ugovor sa Nissanom, kojim se njegova uloga promotora 315 km/h brzog GT-R-a proširuje počasnim naslovom “direktora uzbuđenja” ambiciozne Nissanove marketinške kampanje.

Bolt je u sjedištu Nissana sjedištu izjavio: “Utrke su moje nadahnuće i želim pomoći Nissanu da postane još uzbudljivija marka.”

Toshiyuki Shiga, glavni izvršni direktor, pozdravio je Boltovu podršku i jačanje veza sa Nissanom kad je uoči londonskih Igara postao glasnogovornik marke. “Nissan dijeli duh olimpijskog uzbuđenja koji je obuzeo publiku iz cijelog svijeta. Niko nije pozvaniji od Usaina Bolta da nam pomogne preliti taj duh u iznimne doživljaje”, izjavio je Shiga.

U znak priznanja Boltovog doprinosa sportu i njegovog automobilističkog zanosa, Nissanov glavni izvršni direktor otkrio je unikatni GT-R zlatne boje, koji će se prodavati na aukciji u korist Fondacije Usaina Bolta (http://usainbolt.com/foundation/).

Sav prihod od internetske aukcije, o kojoj će pojedinosti biti objavljene do kraja oktobra, pomoći će fondaciji pri stvaranju obrazovnih i društvenih mogućnosti za djecu i mlade u Jamajci, domovini olimpijskog prvaka.

Unikatni Nissan GT-R, koji će se prodavati na eBay aukciji, će krasiti Boltov potpis i posebni ukrasi u unutrašnjosti, izrađeni od zlata.

Vijest o jačanju odnosa sa Nissanom dolazi istovremeno sa Boltovim obećanjem da će braniti naslove na Ljetnim olimpijskim igrama 2016. u Rio do Janeiru.

U sklopu partnerstva sa Nissanom, sprinter je danas vozio razne modele GT-R-a na Nissanovoj ispitnoj stazi blizu Oppame u Japanu. Njegova vremena reakcije, ubrzanja i druge upravljačke sposobnosti iskoristit će se za razvoj posebnog modela “Bolt GT-R” za njegove osobne potrebe.

Također, Bolt će početi sarađivati sa Nissanovim specijalistima na ograničenoj seriji koju će se moći naručiti na tržištima gdje se inače prodaje GT-R. Pojedinosti o tom projektu će biti objavljene naknadno.

Bolt, po kojeg je s GT-R-om na tokijski aerodrom Narita došao Mark Webber, vozač Formule 1, trebao bi nastaviti sudjelovanje i u Nissanovoj svjetskoj reklamnoj kampanji “WHAT IF_”.

Kampanja, koja prikazuje kultne Nissanove proizvode i tehnologije iza Nissanovih uzbudljivih inovacija na plakatima na aerodromima diljem svijeta, dio je srednjoročnoga poslovnog plana Power 88, čiji je cilj ostvariti osam posto tržišnog udjela i osam posto poslovne marže.

Kako bi Nissanov tržišni zamah još ojačao, od ovog mjeseca šest velikih međunarodnih televizijskih mreža će emitirati reklame za električni Nissan Leaf pod nazivom “Šta kad biste budućnost mogli voziti danas?”.

Ranije ove godine, Interbrand je u svojem posljednjem izvještaju o stotinu najboljih svetskih marki izvijestio o Nissanovu usponu za trinaest mjesta. Na ljestvici vrijednosti svjetskih marki Nissan sad zauzima 73. mjesto.