{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promo
/
Uprkos brojnim dilemama - ljeti koristiti isključivo ljetne gume

S
17.4.2018. u 17:24
2
35
Uprkos brojnim dilemama - ljeti koristiti isključivo ljetne gume
2
Uprkos brojnim dilemama - ljeti koristiti isključivo ljetne gume
Često pitanje koje postavlja većina vozača je ono kada koristiti ljetne gume i mogu li se zimske gume koristiti i kroz topliji dio godine. Zakonski su tu stvari potpuno jasne. Zimske gume u BiH su obavezne od 15. novembra do 15. aprila i najjednostavnije se voditi tom obavezom.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Nisu rijetki vozači koji razmišljaju na način da su zimske gume "bolje" od ljetnih.

Istina je ta da su zimske gume "bolje" od ljetnih samo i isključivo u zimskim uslovima u saobraćaju. Razlog zbog kojeg je to tako je vrlo jednostavan. Zimske gume su napravljene od smjese koja ostaje mekana i čuva svojstva pri nižim temperaturama dok se ljetne gume rade od takve smjese koja je postojana pri višim temperaturama.

U ljetnim uvjetima neusporedivo bolja svojstva i sigurnost pružaju ljetne gume. Za usporedbu, u ljetnim mjesecima sa zimskim gumama na vašem vozilu, put kočenja mogao bi se drastično produžiti.

Da zaključimo, što se sigurnosti tiče, vožnju u ljetnim mjesecima prilagodite uvjetima na cesti, stoga zimske gume u tom periodu nikako nisu preporučljive.

Ako pogledamo ekonomsku optimizaciju, onda logično možemo zaključiti kako zimske gume u ljetnim mjesecima čine veći trošak. Kako smo naveli, zbog svog sastava materijala i prilikom zagrijavanja podloge, one se znatno brže troše, a zbog promjene strukture one zimi više neće reagirati kao kvalitetno skladištene i čuvane zimske gume.

Gume koje na sebi nose oznaku M+S (Mud + Snow), mogu označavati cjelogodišnju gumu, ali i zimsku gumu. Razlika je u tome što će zimska guma pored te oznake imati označenu pahuljicu snijega. Cjelogodišnje gume ipak mogu poslužiti kao kratkoročno rješenje, ali u zimskim mjesecima, odnosno ispod sedam stepeni Celzijusa one ne reagiraju dobro kao zimske, a u ljetnim (iznad sedam stepeni), one reagiraju lošije nego ljetne gume.

Ukoliko su Vam potrebne kvalitetne i povoljne ljetne gume posjetite GUMA M Centre u Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Gradišci. Gume mozete naručiti i putem web shopa cijenaguma.ba ili putem besplatnog info telefona 0800 88 88 0.

Iskoristite akcijski popust do 30%, garanciju na gume, te besplatnu dostavu u cijeloj BiH. GUMA M je pripremila i poklone iznenađenja za kupce setova Bridgestone, Yokohama i Petlas guma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: