Sajam u Lukavcu
301

Upoznajte kolekcionare autića čije su zbirke vrijedne i po 100 hiljada eura

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Lukavac je ove nedjelje bio mjesto susreta kolekcionara autića, ali i zaljubljenika u minijaturna izdanja vozila. Među njima su i kolekcionari Kenan Bajrić i Edin Aganović čije su zbirke vrijedne nekoliko hiljada KM, dok njihov prijatelj Predrag Bauk iz Zagreba ima 140 automobila za koje je izdvojio više od 100 hiljada eura.

Sajam autića, prvi ovakve vrste u Bosni i Hercegovini danas je održan u Lukavcu, a na jednom mjestu je okupio 20 kolekcionara iz naše zemlje i regije. Ovaj događaj je po uzoru na one u regiji, prevashodno Srbiji i Hrvatskoj, a organizirao ga je Lukavčanin Kenan Bajrić.

"Na našem sajmu mogli ste pogledati autiće koji su čak 87 puta umanjeni u odnosu na izvornu verziju vozila, do onih koji su znatno veći te su umanjeni za svega 12 puta. Ovdje su bili prisutni i modeli koji su izuzetno skupi te koštaju između 500 i 1.000 KM, kao i edicije koje se prave u svega nekoliko komada", kaže Bajrić za Klix.ba.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Bajrić je istinski zaljubljenik u automobile, a replike raznih vozila prikuplja duži niz godina. Mjesto u njegovim kućnim vitrinama do danas je našlo okvirno 500 modela vozila.

"Moje prikupljanje autića je krenulo još u dječačkim danima, a u vremenu kada sam ih prerastao od njih se nisam mogao odvojiti. Prvenstveno sam ih želio sačuvati u kutiji, ali sam se posredstvom društvene mreže Facebook počeo družiti sa ostalim kolekcionarima te sam svoju kolekciju izložio na police", priča nam Bajrić.

U odnosu na našeg prethodnog sagovornika, kolekcija 14-godišnjeg Edina Aganovića iz Zenice bogatija je za približno dvije stotine modela više. Ističe da se cijena jedne minijaturne replike kreće od 100 do nekoliko hiljada eura.

"Moj najdraži je B.B.R. čiji se dijelovi ručno sastavljaju u Italiji i njegovi modeli su zapravo najskuplji na svijetu, a pored toga bih odvojio i Noirove modele, koji sa sobom nose solidne modele te su im shodno tome i takve cijene", navodi Aganović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Svi njegovi modeli su spakovani u posebne vitrinice sa kojih redovno briše prašinu koja, kako navodi, ne smije doći u dodir sa automobilima.

"Prašina kao takva veliku štetu može nanijeti automobilima te su oni upravo zbog toga i zaštićeni na poseban način", ističe 14-godišnji kolekcionar, koji veliku podršku u svom hobiju dobija od svojih roditelja.

Među kolekcionarima se vrše razmjena i prodaja minijaturnih replika autića, kamiona, aviona, vozova... U ovom hobiju se pronašao i Predrag Bauk iz Zagreba, koji u svojoj kolekciji ima pet hiljada malih i 400 većih automobila.

"Oni koji sakupljaju autiće su vječito dječaci, bez obzira koliko godina da imaju. Ja sam u ovaj hobi ušao sa četrdesetak godina starosti, a danas sam dječak od 55. U mom slučaju je specifičnost da u kolekciji imam 140 automobila, odnosno modela iz B.B.R. i otprilike njihova vrijednost je 100 hiljada eura. Njih čuvam na poseban način", kaže nam Bauk.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Zdravko Šarić iz Privlake nadomak Vinkovaca po zanimanju je vozač autobusa, a prvi autić u svoju kolekciju je uvrstio u sedmom razredu osnovne škole. Danas kao 52-godišnjak posebnu ljubav iskazuje prema vozovima koji zauzimaju specijalno mjesto u njegovoj kolekciji.

"Na sajmovima sam redovan, imam priliku putovati u Evropi, a kod kolekcionara je zanimljivo to da su oni međusobno veliki prijatelji. Imamo priliku za česta druženja, a u koji god grad da odem imam barem po jednu osobu koja je vezana za ovaj hobi", navodi Šarić, koji se bavi i izradom minijaturnih kočija, što ga na poseban način opušta.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Lukavački, odnosno bosanskohercegovački sajam autića bio je prilika i za prijateljsko druženje kolekcionara, ali i ostalih zaljubljenika u ovakvu vrstu hobija.

Održavanje sličnog događaja u našoj zemlji je planirano ponovno u ljetnom periodu, a cilj organizatora aktuelnog sajma je takav da on preraste u tradiciju.