Prešao 568 kilometara
116

Ultra rijetki Ferrari Enzo prodan za 3,8 miliona dolara

D. B.
Ferrari Enzo je jedan od najvažnijih hiperautomobila u historiji, a jedan primjerak je prodan za 3,8 miliona eura.

Od njegovog nosa inspirisanog izgledom bolida Fomule 1 pa do 6,0-litarskog atmosferskog V12 motora, sve govori da je ovaj italijanski hiperautomobil napravljen s fokusom na performase.

Ferrari je proizveo samo 400 primjeraka modela Enzo između 2002. i 2004. godine, a tek "šačica" je lakirana u Rosso Scuderia boju koja je krasila i neke napoznatije Ferrarijeve F1 bolide. Automobil na fotografijama je proizveden 2003. godine te je prešao svega 568 kilometara.

Iako je forma Enza danas uobičajena u poređenju s modernim hiperautomobilima, ovaj model je u svoje vrijeme donio revoluciju. Tome doprinosi njegov dizajn inspirisan bolidom Formule 1 što je najbolje vidi na nosu automobila, a tu su i sistem kontrole prijanjanja te aktivne aerodinamičke komponente.

Pomenuti 6,0-litarski atmosferski V12 motor razvija 651 KS i 658 Nm obrtnog momenta, a sva snaga se prenosi na stražnje točkove preko 6-stepenog automatiziranog manuelnog mjenjača nazvanog F1.

Zahvaljujući karoseriji od karbonskih vlakana, Enzo je težak 1.480 kilograma. Dug je 4.072, širok 2.035 i visok 1.147 mm, što znači da je značajno veći od modela F50.

I dok ovi elementi čine Ferrari Enzo veoma poželjnim, automobil na fotografijama je otišao korak dalje. Njegova unikatna Rosso Scuderia boja krasi još svega nekoliko primjeraka koji su izašli iz Maranella, a ovo je jedini takav primjerak u SAD-u. Među ostalim aktuelnim ili nekadašnjim vlasnicima automobila u ovoj boji su Michael Schumacher, Jean Todt i papa Ivan Pavao II.

Posljednji proizvedeni primjerak, koji je bio u vlasništvu pomenutog pape Ivana Pavla II, prodan je za više od 6 miliona dolara.

Dok ovaj model stari, sve je teže pronaći primjere s veoma malom kilometražom, a upravo takav je ovaj Enzo.