Rekordni februar
0

U Porscheu rast prodaje za 19 posto

Sarajevo-x.com
Proizvođač sportskih automobila, Porsche AG Stuttgart, u februaru je ostvario rekordnu prodaju: sa 8.846 širom svijeta prodatih primjeraka ostvaren je plus od 19,4 posto i februarski rekord u historiji kompanije
Bernhard Maier, član Uprave zadužen za prodaju i marketing Porsche AG, objašnjava: „Najbolji februarski rezultat svih vremena jasno potvrđuje nastavak našeg rasta u 2012.godini. Snažna marka, veliki broj novih proizvoda i čvrsta saradnja s našim prodajnim partnerima garantuju našu potpunu spremnost za buduće izazove.“

U februaru ove godine Porsche je uspio povećati broj isporuka u svim prodajnim regijama svijeta. Na primjer, na prostoru Azije s Pacifikom kupcima je isporučeno 3.393 automobila (+43,4 %). Najveći rast Porsche bilježi u Kini, gdje je sa 2.288 prodatih primjeraka realizovao plus od čak 74,0 posto u poređenju s februarom 2011.godine. U Evropi su prodajne brojke narasle za 11,5 posto na 2.963 primjeraka. Na ruskom tržištu marka je ostvarila rast od 58,0 posto.

Novi Porsche 911 Carrera osvojio je kupce i pridonio sveukupnom rastu prodaje: sa 1.848 prodatih jedinica ovaj sportski automobil bilježi rast od 42,8 posto u odnosu na februar prošle godine. Inače, sedma generacija ovog sportskog klasika već je doživjela uvođenje na tržišta Evrope i Amerike, dok će uskoro biti predstavljena i kupcima Kine i ostalih prekomorskih tržišta.

U februaru je Porsche prodao 2.104 automobila Panamera, te tako ostvario rast prodaje ovog modela od 37,5 posto. O uspješnoj prodaji sportskog terenca pod imenom Cayenne najbolje svjedoče brojke: 4.423 prodatih primjeraka (+14,6 %) u februaru ove godine.