auto
0

U Oklahomi otkopan Plymouth Belvedere nakon 50 godina

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Na svečanoj ceremoniji u Oklahomi otkriven je automobil zakopan u zemlji od 1957. godine. Iako je bio zaštićen debelim betonskim zidom, za koji se govorilo da može izdržati i nuklearni napad, beton nije uspio zaštititi zahrđalog Playmoutha Belvederea od vlage.

Iako su organizatori uspjeli napuhati gume automobila, sve nade da će ga upaliti i provozati gradskim ulicama pale su u vodu zbog lošeg stanja u kojem se Plymouth nalazi.

Iz automobila je izvađeno nekoliko zahrđalih limenki piva marke Schlitz, dok je tipična ženska torba za 50.-godine, u kojoj se nalazi karmin za usne i sredstva za smirenje, više ličila na hrpu zgužvane kože, nego na elegantnu torbicu.

Kapsulu zakopanu sa autom vrijeme i vlaga nije uspjelo oštetiti te su iz nje potpuno očuvane izvađene američka zastava, razglednice i tadašnja karta Oklahme.

Sa autom je zakopan i mikrofilm na kojem pišu imena takmičara koji su tada pogađali koliko će grad Tulsa imati stanovnika u 2007. godini. Onaj koji bude najbliži broju 382.457 kao nagradu dobit će zahrđali Plymouth i štedni račun u banci na iznos od 100 dolara, što danas sa kamatama iznosi oko 1.200 dolara.