auto
4

U novembru Auto show ispred BBI centra

Klix.ba
Auto Media Group i Auto 4x4 Club organiziraju Jesenji Auto Show koji će, u okviru akcije "Sigurnost na cestama u Bosni i Hercegovini", biti održan od 05. do 08.11.2015. godine na Trgu ispred BBI Centra.

Auto Show biće realiziran u sklopu "Akcije za sigurnost na cestama" koju sprovodi Svjetska automobilistička organizacija (FIA) na osnovu Rezolucije Ujedinjenih nacija A/RES/64/255 od 10. maja 2010. godine, koja utvrđuje dokument UN - Deceniju akcije za sigurnost u saobraćaju na cestama 2011. - 2020. godine.

U svijetu, a posebno u nerazvijenim zemljama i zemljama u razvoju, godišnje, u saobraćajnim nezgodama život izgubi 1,3 miliona ljudi, a preko 50 miliona ljudi ostane trajno nepokretno ili zadobije povrede.

Ovoj "crnoj" statistici Bosna i Hercegovina doprinosi sa najmanje 400 poginulih i 11.000 povrjeđenih lica godišnje, te zauzima neslavno posljednje mjesto u Evropi. Stopa smrtnosti u saobraćaju u BiH je tri puta veća nego u zapadnoevropskim zamljama.

Na Trgu ispred BBI Centra biće izloženi "old timer" automobili, trkaći automobili, noviteti i to premijere sa sajma automobila u Frankfurtu, bolidi Formule 1 i kartinzi za najmlađe, karting i bolid F1 na električni pogon, vozila saobraćajne policije i BIHAMK-a, radari i ostala prateća oprema za kontrolu saobraćaja.

Ućešće će uzeti i druga udruženja čije su aktivnosti vezane za sigurnost u saobraćaju.

Ova preventivne akcija bi trebala postati tradicionalne sa terminima održavanja u proljeće i na jesen.

Vezani članci