Šteta iznosi 500.000 eura
57

U Njemačkoj zapaljeno deset Teslinih automobila, anonimna grupa kompaniju smatra "neprijateljem"

D. B.
U požaru koji se dogodio u distriktu Fechenheim u Frankfurtu u Njemačkoj uništeno je deset električnih automobila Tesla Model Y.

Ovaj incident se dogodio nakon što je ranije ove sedmice oštećeno pet Teslinih automobila. Čini se da je riječ o namjernom podmetanju požara za koje je odgovorna anonimna grupa, a koja kompaniju Tesla smatra "jednim od svojih naistaknutijih neprijatelja".

Frankfurtski vatrogasci su dobili dojavu o požaru na parkingu u ulici Waechesterbacher u 3:20 sati u utorak ujutro, a do njihovog dolaska se vatra proširila na nekoliko automobila. Na mjesto događaja je stiglo pet vatrogasnih vozila, a obližnja željeznička pruga je bila zatvorena u period od 30 minuta.

Oko 4:30 sati je požar ugašen, no dio vatrogasnih ekipa je ostao i pratio situaciju zbog rizika od zapaljenja baterija. U izvještaju vatrogasaca nije navedeno da li su baterije bile zahvaćene vatrom.

Nešto kasnije se istog dana na platformi Indymedia pojavilo pismo pod nazivom "Telsas flambe", u kojem je grupa preuzela odgovornost za požar navodeći Teslu kao "najistaknutijeg neprijatelja". U pismu je navedeno da su "brojne korporacije pokazale svoja sjajne sjajne automobile i čestitale jedne drugima na ekonomskom uspjehu u svojim klimatiziranim konferencijskim salama", a sve to dok se "uništavaju životi mnogih" zbog požara koji su izbili u Portugalu i Mauiju, kao i zbog poplava u Sloveniji i Austriji.

Na istoj platformi koju Federalni ured za zaštitu ustava smatra glavnim medijem za njemačku ljevičarsku ekstremističku scenu, grupa je objavila još jedno pismo u kojem je preuzela odgovornost za bušenje guma na 51 Porscheu parkiranom u Berlinu u znak protesta protiv njemačkog proizvođača.

Policija procjenjuje da je požar načinio štetu u visini od 500.000 eura, a istraga je u toku.