Godina za obilježavanja
12

U Miniju proslavljaju rođendan i 10 miliona proizvedenih automobila

E. L.
Čast da bude 10-milioniti proizvedeni Mini pripala je modelu Cooper S iz jubilarne serije kojom britanska automobilska kompanija ove godine slavi 60. rođendan.

U britanskoj automobilskoj kompaniji pod okriljem BMW-a ove godine imaju dosta razloga za slavlje, a posljednji među njima je 10 miliona proizvedenih automobila u proteklih 60 godina.

Mini je jubilarni Cooper S izložio na ovogodišnjem Sajmu automobila u Frankfurtu na kojem su također izložili i svoj prvi električni model Cooper SE, a 10-milioniti primjerak jedan je od 500 planiranih primjeraka iz serije „60 Years Edition“ kojom Mini ove godine obilježava svoj 60. rođendan.

Automobil čija je karoserija obojena karakterističnom zelenom bojom (British Racing Green) pokreće dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor sa 192 KS, a svih 500 primjeraka rezervisano je samo za kupce u Velikoj Britaniji.

Da Miniju ovih dana ide veoma dobro potvrđuje činjenica da zbog zahtjeva tržišta s proizvodnih traka tvornice u Oxfordu svakih 67 sekundi siđe jedan od modela iz šarolikog asortimana