{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Hrvatskoj prometuje 30.000 automobila na plin

F
4.6.2008. u 11:58
0
0
U Hrvatskoj prometuje 30.000 automobila na plin
0
U Hrvatskoj prometuje 30.000 automobila na plin
Broj automobila na plinski pogon u Hrvatskoj u stalnom je porastu, a procjenjuje se da ukupno 30.000 automobila ima ugrađene uređaje za korištenje plina.
Prema podacima hrvatskog Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, očekuje se da će broj motornih vozila na ukapljeni plin do 2010. godine biti upeterostručen i da će ih u Hrvatskoj biti 150.000.

Danas u Hrvatskoj ima 90 postaja za punjenje ukapljenog naftnog plina (UNP). U Hrvatskoj se za promet motornih vozila koristi oko 15.000 tona ukapljenog naftnog plina godišnje što je četiri posto ukupne potrošnje toga plina i oko jedan posto potrošnje dizelskog goriva i motornog benzina.

Troškovi goriva za vožnju plinom upola su manji od vožnje tekućim gorivom, tako da se ugradnja uređaja za plin vrlo brzo isplaćuje.

U odnosu na benzin, vožnjom na ukapljeni naftni plin ne smanjenje se značajno emisija ugljičnog dioksida jer je razlika emisije po utrošenom gigadžulu goriva tek oko 10 posto, s tim što vozila s pogonom na plin imaju nešto veću potrošnju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: