POČETAK PROIZVODNJE 2027.
0

U Dresdenu će se graditi tvornica poluprovodnika

Klix.ba
Iako se radi o tvornicama na europskom tlu, opet će kineske kompanije igrati ključnu ulogu u proizvidnji ovih ključnih komponenti za autoindustriju. Kinezi će u tu svrhu koristiti europske subvencije reda vrijednosti desetke milijardi eura.

Kao odgovor na nastojanja Europske unije da smanji ovisnost o uvozu važnih komponenti iz Azije, u Dresdenu je planirana izgradnja tvornice za proizvodnju čipova/poluprovodnika. U ambicioznom projektu učestvuju tehnološki divovi kao što su: TSMC, Bosch, Infineon i NXP. Zajedničko ulaganje bit će u 70% vlasništvu tajvanskog TSMC-a, a ostali će dijeliti po 10%.

Očekuje se da će ukupna ulaganja premašiti granicu od 10 milijardi eura, pri čemu se očekuje da će Njemačka doprinijeti oko polovine tog iznosa. Kao što je spomenuto, nova tvornica podržava europske napore za nezavisnošću u području poluprovodnika.

Upravo je ove godine odobrena konačna verzija plana vrijednog 43 milijarde eura, prema kojem bi se 20% svjetske proizvodnje čipova do 2030. godine trebalo proizvoditi u Europi. Razumljivo je da će azijski divovi željeti iskoristiti te goleme subvencije, te stoga možemo pretpostaviti da ćemo u bliskoj budućnosti vidjeti još sličnih vijesti.

Tvornica čipova u Dresdenu trebala bi imati mjesečni proizvodni kapacitet od 40.300 milimetarskih pločica temeljenih na TSMC-ovoj CMOS 28/22 i FinFET 16/12 nanometarskoj tehnologiji. Izgradnja ove tvornice će biti dovršena do sredine sljedeće godine, a početak proizvodnje očekuje se do kraja 2027. godine.