Zbog velike potražnje
53

U Donkervoortu su odlučili da će obradovati još 25 kupaca

E. L.
U nastojanju da odgovore na potražnju u nizozemskoj automobilskoj kompaniji Donkervoort ultralagani F22 napravit će u još 25 primjeraka, pa će na kraju 100 kupaca uživati u dvosjedu s omjerom mase i snage koji je povoljniji od Bugattijevog modela Veyron.

Donkervoort je svoj ultralagani dvosjed F22 premijerno predstavio u decembru prošle godine. Svih 75 planiranih primjeraka rasprodano je u rekordnom roku, pa su u nizozemskoj automobilskoj kompaniji odlučili da će, zbog kupaca koji nisu odreagovali na vrijeme, F22 napraviti u još 25 primjeraka.

Posljednji kupci svoj će ručno sastavljen automobil dobiti sredinom 2025. godine, a ranije je objavljeno da F22 pokreće Audijev 2,5-litarski turbobenzinski motor s pet cilindara čijih je 500 „konja“ zaduženo za samo 750 kilograma, što Donkervoortovom automobilu osigurava omjer mase i snage koji je povoljniji od omjera u slučaju Bugattijevog modela Veyron.

Za prijenos snage na zadnju osovinu kojoj asistira mehanička ograničena blokada diferencijala zadužen je ručni 5-stepeni mjenjač, a cijeli koncept neodoljivo podsjeća na proizvode iz britanske automobilske kompanije Caterham.

Najveći broj primjeraka automobila koji iz mjesta do „stotke“ stiže za 2,5 sekundi i razvija 290 km/h završit će u zapadnoevropskim i skandinavskim zemljama, ali će ih biti i u Sjevernoj Americi, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Izraelu... Za F22 treba izdvojiti 245.000 eura.