Obračun na 402 metra
19

Tunirani BMW M4 i M5 odmjerili snage u utrci ubrzanja

D. B.
Moderni BMW-ovi modeli visokih performansi poznati su po prikazivanju konzervativnih brojki u papirima kada je riječ o njihovoj snazi, što znači da kriju veliki potencijal za povećanje snage putem softverskih rješenja. Upravo su tunirani primjerci modela M4 i M5 imali okršaj u utrci na 402 metra.

Na YouTube kanalu Drag Times objavljen je snimak "okršaja" modela BMW M4 xDrive Competition i BMW M5. M4 je zahvaljujući softverskim modifikacijama "oslobodio" više snage te je stazu dužine 402 metra prešao za 10,826 sekundi. S fabričkim postavkama je to vrijeme iznosilo 11,305 sekundi.

Riječ je o prilično značajnom poboljšanju s obzirom na činjenicu da je ključ samo u novom softveru. Njegov 3,0-litarski redni "šestak" isporučuje oko 620 KS te je uparen sa osmostepenim ZF automatskim mjenjačem. Snaga se prenosi na sva četiri točka. Ovaj model ima manje snage, ali je lakši od rivala.

Što se tiče modela M5 Competition, on posjeduje 4,4-litarski twin-turbo V8 motor. novi izduvni sistem, nove usisnike i novi softver, tako da razvija oko 750 KS.

Vožena je serija od tri utrke, prvu je dobio M4 Competition, u drugoj je M5 Competition imao bolji start te ga rival nije mogao "uhvatiti" do cilja, a kao pobjednik je izašao i iz treće odlučujuće utrke.

Vezani članci