Jedan od najskupljih
33

Za ovaj restomod Porsche 911 treba izdvojiti više od milion eura

E. L.
Jedan od posljednjih restomod projekata na osnovici Porschea 911 iz Serije 964 potpisuje inžinjer Allen Bischofberger iz američke kompanije Fogline Industries.

Na sve dužoj listi kompanija koje restauriraju i modificiraju Porscheove besmrtne "elfere“ iz vremena u kojima su ih pokretali zrakom hlađeni boxer motori (zaključno sa Serijom 993) našla se i američka kompanija Fogline Industries koja je predstavila restomod projekt na osnovici Porschea 911 iz Serije 964.

Skuplji od sličnih kreacija koje dolaze iz kompanija Singer, Theon Design, Paul Stephens, Gunter Werks... restomod 911 koji u ime kompanije Fogline potpisuje Allen Bischofberger pokreće zrakom hlađen 4-litarski 6-cilindarski atmosferski boxer motor (430 KS pri 7.800 obr/min), a izvanrednoj zvučnoj kulisi pomaže i novorazvijeni titanijumski ispušni sistem. Prijenos snage na zadnju osovinu obavlja se posredstvom ručnog 6-stepenog mjenjača.

Za masu koja iznosi samo 1.220 kilograma zaslužno je obilno korištenje karbona od kojeg su napravljeni skoro svi dijelovi karoserije, a Coupé je postavljen na ultralaganim 18-inčnim felgama (Augment Wheels) na kojima su gume širine 265 mm naprijed i 305 mm nazad. Iza kočnica iz ponude renomirane italijanske kompanije Brembo krije se višestruko podesiv ovjes.

Posao oko uređenja kožom obložene unutrašnjosti u kojoj dominira plava boja upotpunjena detaljima u boji zlata povjeren je specijalistima iz kompanije DJ Interiors Custom. Tu su i Recaro sjedišta, trokraki Sparco upravljač i redizajnirani analogni instrumenti, a u duhu modernih vremena je omanji display multimedijalnog sistema koji je kompatibilan s aplikacijama Android Auto i Apple CarPlay.

Kupcima ovakvih automobila vjerovatno neće smetati informacija da Fogline Industries za svoju restomod priču zauzvrat traži 1,14 miliona eura.