Pregršt sportskog duha
0

Volvo XC60 u R-Design izvedbi

Sarajevo-x.com
Mladalački, energični stav Volvo XC60 R-Designa uspješno je kombinovan sa samopouzdanjem. Sportsko podvozje, te još direktnija upravljivost, osiguravaju iskustvo vožnje koje odgovara sportskoj pojavi automobila.

Volvo XC60 je automobil sa solidnom pozicijom na tržištu premium crosover modela. Nova R-Design sportska izvedba, koja će biti predstavljena na ovogodišnjem Sajmu automobila u Frankfurtu, modelu će dati još hrabriju i naglašeniju pojavu.

"R-Design model će pojačati sportsku auru XC60 modela i dati mu još istančaniji karakter u pogledu doživljaja vožnje i dizajna. Ove osobine važne su i privlačne kupcima ovog tipa modela", naglašava Lennart Stegland, Predsjednik Volvo odjela za posebna vozila.

Izvana se model prepoznaje po tipičnim R-Design atributima: kućišta za bočne retrovizore, ukrasne letvice u kombinaciji sa svilenkastim mat metalnim finišem, karakteristična zaštita podvozja, te dvostruke hromirane ispušne cijevi. Peterokraki Cratus aluminijumski naplatci također su jedinstvena osobina R-Design modela. U standardnoj ponudi dolaze u veličini od 18 inča, ali i u verziji od izvanrednih 20 inča. Radi se o novoj dimenziji za XC60 i dostupna je samo za R-Design opciju.

Još jedna nova osobina je da je donji dio automobila bojom usklađen s ostatkom karoserije, umjesto dosadašnje crne matirane podloge kao na standardnom modelu. Automobil sada djeluje bliže podlozi te izgleda dinamičnije - uprkos tome što je razmak od tla ostao nepromijenjen.

R-Design podvozje je čvršće i dolazi sa jačim sistemom ublažavanja, zbog čega užitak u udobnoj vožnji nije ni najmanje narušen. Svi putnici mogu uživati u dugoj udobnoj vožnji, bez obzira na podlogu po kojoj se vozi. Uz to, podvozje je ostalo na istoj visini, pa XC60 R-Design zadržava svoje offroad mogućnosti i siguran razmak od podloge.

Novi, direktniji upravljač dodatno pojačava užitak vožnje. Zbog bržeg odziva upravljača vozač ima mogućnost uživanja u automobilu sa boljim odzivom i preciznijom komunikacijom s voznom podlogom. Vozač tako stiče bolje samopouzdanje i s užitkom istražuje sve mogućnosti vožnje, te uživa u sportskim sposobnostima Volva XC60 R-Design.

U unutrašnjosti automobila dominantna je tema ekskluzivni metalni finiš koji se proteže od aluminijumskih umetaka na upravljaču, preko ukrasnih dijelova na vratima do markantne centralne konzole. Sportske papučice napravljene su od brušenog aluminijuma, s gumenim dodacima za precizniji stisak i kontrolu. Elegantna centralna konzola u tamnoj boji dolazi ukrašena cirkularnim uzorkom koji se širi prema vani u dinamičnim linijama. Ovaj uzorak ponavlja se na dijelovima brižljivo oblikovanih sjedišta u duotonu. Uz to, sjedišta su dostupna u dvije kombinacije boja - svijetloj bež boji ili tamno crnoj kao dominantnoj temi.

Prednja sjedišta imaju napredan dizajn s dva sistema učvršćivanja, kako na podlozi za leđa tako i na jastučićima za sjedenje. Time se osigurava udoban položaj tijela tokom inspirativne sportske vožnje. Sportski upravljač ukrašen je perforisanom kožom uz R-Design gravuru koja je stalni podsjetnik vlasniku kako posjeduje automobil posebnog karaktera i odličnih voznih osobina.

Edicija R-design lansirana je 2007. godine kako bi zadovoljila veliki interes mlađih kupaca automobila, posebno onih koji svoj automobil žele opremiti sportskim, personaliziranim opcijama. R-Design edicijom kupci su dobili pristup ukusno komponovanim opcijama paketa s ekskluzivnim dizajnerskim detaljima i uzbudljivim sportskim karakteristikama. Danas se gama R-design modela prostire duž cijelog raspona Volvo modela: C30, S40, V50, S80, V70, XC60 i XC90.

"R-Design je veliki uspjeh Volva. Ovi sportski ekskluzivni modeli pomogli su nam privući nove kupce koji inače ne bi izabrali Volvo. Uvođenje XC60 R-Design modela pokazuje kako smo snažno zagrizli u ovaj projekt, a imamo i pokazatelje koji govore da će model biti jako zanimljiv kupcima, čak i u fazi prije lansiranja na tržištu", zaključuje Lennart Stegland, Predsjednik Volvo odjela za posebna vozila.