{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Frankfurt stiže i Alpina D5 S

6.9.2017. u 15:22
15
15
U Frankfurt stiže i Alpina D5 S
15
U trendu naglašene elektrifikacije i istovremenog anatemisanja dizelskih motora njemačka kompanija Alpina u Frankfurtu će, pored ostalog, predstaviti izuzetno brz dizelski model D5 S zasnovan na BMW-ovoj aktuelnoj Seriji 5.
Prije premijernog predstavljanja publici na predstojećem Sajmu automobila u Frankfurtu slavna njemačka kompanija Alpina predstavila je svoju posljednju kreaciju, a iza oznake D5 S krije se temeljito dorađen BMW Serije 5 koji će Alpina ponuditi u oba karoserijska oblika, a pokreće ga trolitarski 6-cilindarski biturbo motor koji raspolaže s 388 KS i 800 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Alpina D5 S će se nuditi isključivo s pogonom preko obje osovine, a u Alpini (u kojoj uvijek naglašavaju da su mnogo više od tuning kompanije) su se pozabavili BMW-ovim sistemom xDrive s ciljem optimiziranja distribucije obrtnog momenta između osovina, a optimiziran je i rad 8-stepenog automatskog mjenjača.

U Alpini kažu da je D5 S jedan od najbržih dizelskih automobila koji se mogu kupiti, a potvrda svemu je činjenica da sedan od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,4 sekunde i prestaje ubrzavati kada kazaljka brzinomjera stane iznad broja 286.

Ukupnim performansama pomogle su i Alpinine 20-inčne felge koje su 15 kilograma lakše od komparativnih felgi koje uz Seriju 5 nude u BMW-u, a u Alpini su se ovaj put odlučili za Pirelli gume koje su na svoje automobile posljednji put stavljali davne 1985. godine. Za kočenje su zadužene kočnice „posuđene“ sa snažnijeg benzinskog modela B5 Bi-Turbo koji stiže do 330 km/h.

Alpina će prve primjerke modela D5 S početi da isporučuje početkom naredne godine.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: