Legendarni japanski tuner
3

TOM'S Racing tunirao Supru, GR86 i Lexus GS-F

D. B.
Legendarni japanski tuner TOM'S Racing je na sajmu u Tokiju predstavio tri svoje nove kreacije, jedna je nasljednik prošle, druga je super sedan koji odaje počast historiji kompanije, dok je treća dvovratni sportski automobil koji su tražili entuzijasti.

Možda i najpoznatiji automobil koji je TOM'S ikada napravio jeste Castrol Supra koja je dominirala japanskom Super GT serijom. Kada je Supra stigla na scenu, TOM'S je odgovorio superoštrom verzijom fokusiranom na stazu, koja je razvijala 460 KS. Sada je iskorištena ista formula te je nastao TOM'S Supra Tourer.

Umjesto krutog ovjesa i totalnog fokusa na vrijeme kruga, Supra Tourer je fokusirana na ugodnu GT vožnju. Koristi poboljšani paket koji, prema tvrdnjama tunera, čini gradsku i dužu vožnju zabavnijom. Motor također nije zapostavljen, tako da je njegova snaga povećana sa 382 na 414 KS.

Tuner je pokazao i svoju verziju Lexusa GS-F koja ima TOM'S body kit i novi panel podvozja u svrhu smanjenja otpora zraka, a i u ovom slučaju je povećana snaga motora tako da sada V8 razvija 493 KS. Ova snaga se prenosi na stražnje točkove, a TOM'S je ugradio i svoj izduvni sistem s četiri završetka.

Japanski tuner je također predstavio i Toyotu GR86 koja je dobila turbopunjač i koja sada razvija 295 KS. Također, pripremio je i široki body kit.

Vezani članci