Još više zabave
19

Šta donosi novi BMW-ov model Z4 M40i? Tuning kompanije ponudile odlične kreacije

E. L.
Iza oznake Z4 R krije se BMW-ov Roadster Z4 M40i koji raspolaže s 400 KS i razvija 300 km/h.

Odmah nakon predstavljanja aktuelne generacije modela Z4 u čuvenom BMW-ovom M odjelu rekli su da neće praviti čistokrvnu M verziju koja bi bila znatno snažnija od verzije M40i s kojom vozač "open air“ dvosjeda može računati na 340 KS i 500 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Za kupce kojima spomenute brojke nisu dovoljne (a ima ih dosta) rješenje za deficit snage modela Z4 nudi nekoliko tuning kompanija među kojima je i njemačka kompanija Lightweight Performance u kojoj nude odlične kreacije na temu bavarskih automobila među kojima je i nedavno predstavljena „raketa“ na osnovici modela M2 Competition.

LP-ov najnoviji projekat koji se krije iza oznake Z4 R vlasnicima BMW-ovog dijela zajedničkog projekta s Toyotom nudi Z4 M40i čiji trolitarski redni 6-cilindarski biturbo motor razvija 400 KS i 570 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za 300 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h koje će zasigurno biti bolje od ubrzanja standardnog modela koji do „stotke“ stiže za 4,5 sekundi.

S dodatnim potencijalom ispod prednjeg poklopca nudi se i novi izduvni sistem s četverostrukim izduvnim završecima (što je još jedan podsjetnik na modele iz M odjela), a izgledu i upravljivosti pomoći će i nove aerodinamički optimizirane karbonske karoserijske komponente.

Drugačije su i aluminijske 20-inčne felge na kojima su gume Michelin Pilot Sport 4S. Nove kočne pločice bolje će se snalaziti s povećanom „ergelom“, a pored nižih opruga u ponudi će uskoro biti i višestruko podesiv ovjes iza kojeg stoji Bilstein.

Vezani članci