Buba kao 911 GT3 RS
0

FOTO / Prva prerada nove Bube dolazi iz VWvortexa

Sarajevo-x.com
VWvortex kao stranica koja okuplja ljubitelje Volkswagena dobila je priliku da od svega nekoliko modela iz proizvodne predserije dobije jedan kojeg će preraditi po željama svojih posjetilaca. Ipak, taj zadatak i nije bio tako lagan.

VWvortex je imao nekoliko prepreka pri pravljenju prve prerađene Bube nove generacije. Kako je riječ o pretproizvodnom modelu koji je namjenjen izlaganju na sajmu, njihova Buba nema registracijske tablice niti zračne jastuke, pa se stoga nisu skoncentrisali na izmjene motora, već prije svega na estetiku.

Također, VWvortex je preradio Bubu u saradnji sa Volkswagenom, kako bi na distributorskoj konferenciji vodstvo VW-a moglo vidjeti kakav izgled bi voljeli krajnji kupci vidjeti kod nove Bube. Za sve to ali i nabavku i montažu dijelova VWvortex je imao samo 2,5 sedmice, ali su na kraju uspjeli i na najbolji način iskoristili jedinstvenu priliku koju im je pružio Volkswagen.

Inspiracija za ovaj projekat došla od jednog člana VWvortex foruma, u temi gdje su članovi postavljali svoje obrade fotografija modificiranih Buba. Izgled Porschea 911 GT3RS odlično je pristajao novoj Bubi, pa su tako u VWvortexu za svoj projekat odabrali ovo rješenje.

Prva velika prepreka bila je pronalazak kompleta točkova od Porschea GT3RS u 19" veličini. Originalni točkovi koštaju 1.500 dolara po komadu, a pronalazak 19" GT3RS replika dokazalo se kao vrlo težak zadatak. Na kraju su u VWvortexu odlučili isprobati komplet VMR710 20" inčnih točkova sa 35 offsetom. Naknadno su točkovi prelakirani u upečatljivu narandžastu boju, i obuveni u Continental ExtremeContact DW-245 35 ZR20 gume.

VWvortex se odlučio pozabaviti i ovjesom nove Bube. Odabrali su komplet H&R "coilover" ovjesa od nehrđajućeg čelika, i to model koji se nudi za Golf 6 GTI, koji je montiran na Bubu bez ikakvih problema jer su trapovi nove Bube potpuna kopija onih sa Golfa 6. Ugradili su i Borla izduvni sistem, koji je također prethodno dizajniran za Golf 6, kojem je trebalo samo produžiti završetke zbog većih prevjesa na Bubi.

Uz nove velike točkove serijske kočnice na Bubi su izgledale premaleno, pa su iz VWvortexa naručili Brembo Stage II komplet prednjih kočnica koji uključuje 14-inčne dvodijele perforisane diskove, četveroklipne čeljusti, aluminijske nosače, te crijeva od pletenog aluminijuma i posebne kočne pločice.

Za kraj VWvortex je dodao posebne grafike sa dizajniranim "Beetle RS" logom u stilu GT3RS. Ujedno, zadnju VW značku su obložili 3M folijom koja imitira brušeni titanijum, te su prelakirali u crno hromirane lajsne na donjem dijelu vrata i odbojnika.