Nakon 18 mjeseci rada
25

Posljednji projekt kompanije Theon Design isporučen je u Čile

E. L.
Iza naziva CHI001 krije se restauriran i modificiran Porsche 911 iz Serije 964 za čijih je 1.164 kilograma zaduženo 406 „konja“.

I britanska kompanija Theon Design spada među elitno društvo nekoliko svjetski poznatih kompanija u kojima restauriraju i modificiraju besmrtne „elfere“ iz (uglavnom) Porscheovih Serija 964 i 993, a konačan rezultat višemjesečnog ručnog rada su personificirani automobili za čiju se cijenu ne pita.

Posljednja priča iz Theona zasnovana je na Porscheu 964, a Britanci su za restauraciju i modifikaciju Coupéa koji je naručio kupac iz Čilea potrošili 18 mjeseci. Karoserija čiji su metalni paneli (osim vrata) zamijenjeni karbonskim u sebi krije zrakom hlađen 4-litarski 6-cilindarski atmosferski boxer motor koji razvija 406 konjskih snaga. Za prijenos snage na zadnju osovinu brine ručni 6-stepeni mjenjač.

Osnivač i vlasnik Theona Adam Howley (koji je radio u BMW-u, Jaguaru, Land Roveru, Lexusu i Lotusu) rekao je da su u restomod poslu oko „elfera“ koji se krije iza naziva CHI001 bili fokusirani na smanjenje mase i zadržavanje motora koji hladi zrak, a konačan rezultat je automobil koji sa sobom donosi vrhunske performanse u besprijekornom retro pakovanju.

Za boju karoserije odabrana je boja koju su u Stuttgartu 1993. godine nudili na modelu iz tada aktuelne Serije 964 s kojim je obilježen 30. rođendan Porschea 911, a tu su i legendarne 17-inčne Fuchs felge iza kojih se kriju karbonsko-keramičke kočnice i višestruko podesiv ovjes koji neznatno zaostaje za ovjesom iz aktuelnog Porschea 911 GT3 RS. Vozač može računati i na ograničenu mehaničku blokadu diferencijala.

Koliko je ljubičasti CHI001 lagan možda će najbolje potvrditi podatak da masa aktuelnog Porschea 911 Carrera S iznosi 1.496 kilograma. Za Theonov restomod projekt, po uzoru na projekte koje je prije 13 godina započela američka kompanija Singer, treba izdvojiti oko 430.000 eura.