Tuning
6

Pogea Racing: Automobil Abarth Ares smo razvijali četiri godine

Piše: E. T.
Njemačka tuning kompanija Pogea Racing za pet je (hrabrih) sretnika pripremila "Abarth svih Abartha" koji nosi naziv Ares, a pokreće ga motor s 410 KS.

Malo je vjerovatno da su vrsni inžinjeri u legendarnoj italijanskoj kompaniji Abarth ikada pomislili da u tijelu omalenog FIAT-ovog modela 500 kupcima ponude motor koji raspolaže sa više od 400 KS. Njihov najsnažniji aktuelni model nosi naziv 695 Biposto, košta malo manje od 40.000 eura i pokreće ga 1,4-litarski četverocilindarski turbo motor koji raspolaže sa 190 KS, što je dovoljno za 230 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h nakon 5,9 sekundi.

U ovom slučaju uopće nije bitno jesu li u tuning kompaniji Pogea Racing napravili automobil koji je besprijekoran primjer pretjerivanja, što nije nepoznanica tuning kompanijama, ali su na Abarthovih 190 KS ispod kratkog poklopca motora "ugurali" još 220 KS. I sve to bez povećanja radne zapremine, ali s modifikacijama nakon kojih je veoma malo dijelova tvorničkog motora ostalo netaknuto. Mnogobrojni karbonski karoserijski elementi, kojima je širina karoserije povećana 48 milimetara, trebali bi svima staviti do znanja da ovaj automobil(čić) u sebi krije vulkan prije erupcije.

S ograničenjima prednjeg pogona Ares od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,1 sekunde, a njegova maksimalna brzina je 288 km/h. U Pogea Racingu su automobil obojili bojom kojom je Lamborghini svojevremeno bojio karoseriju modela Reventon. Ponudit će samo pet primjeraka, a cijena iznosi 58.500 eura.

"Ares smo razvijali četiri godine, a na automobilu nije ostalo skoro ništa što nije unaprijeđeno i optimizirano", kaže vlasnik kompanije Eduard Pogea.