Za sedam osoba
27

Ovako izgleda VIP kombi u režiji tuning kompanije Manhart

E. L.
Temeljito dorađena Mercedesova V-Klasa u koju se može smjestiti sedam osoba krije se iza naziva Manhart V 350.

Poznati po sjajnim kreacijama na osnovici raznih sportskih automobila u njemačkoj tuning kompaniji Manhart odlučili su da se učlane i u klub kompanija koje ne zaziru od posla u kojem glavna uloga pripada praktičnim kombijima, a zanimljiv projekat u čijoj je realizaciji učešće uzela i kalifornijska tuning kompanija TopCar zasnovan je na osnovici Mercedesove V-Klase u verziji V 300d.

Za kombi koji se krije iza naziva Manhart V 350 iz TopCar-a je stigla nekolicina novih karoserijskih komponenti među kojima se izdvajaju dorađeni odbojnici i drugačiji poklopac motora, a zanimljiv je i zadnji difuzor zraka iz kojeg vire četverostruki završeci ispušnog sistema. Svi novi elementi na karoseriji napravljeni su od karbona.

Dio priče oko V-Klase iza koje stoji Manhart odnosi se na dorade u kabini s tri reda sjedišta koja se krije iza zatamnjenih stakala i obložena je vrhunskim materijalima. Pored toga, u Manhartu su ovjesu VIP kombija dodali H&R-ove opruge s kojima je podnica primaknuta tlu dodatnih 25 milimetara, a prostor ispod blatobrana popunjen je novim crnim 20-inčnim aluminijskim felgama.

Nije zaboravljeno ni ono što se krije ispod prednjeg poklopca, jer su snaga i vrijednost najvećeg obrtnog momenta Mercedesovog dvolitarskog četverocilindarskog turbodizelskog motora koji pokreće V 300d sa standardnih 239 KS i 500 Nm povećani na 280 "konja“ i 585 Nm.

U Wuppertalu nisu otkrili podatke o performansama luksuzno opremljenog kombija s povećanom "ergelom“, ali nema sumnje da će biti brži od standardne verzije koja stiže do 220 km/h i ubrzava od 0 do 100 km/h za manje od 8 sekundi.