Čudovište na točkovima
35

Ovaj Defender pokreće V8 motor iz Corvette

Klix.ba
Iza zanimljive automobilske kreacije na temu britanskog "dinosaura" stoji specijalizovana američka tuning kompanija Himalaya čije je sjedište u gradiću Nantucket na istoimenom ostrvu.

I dok u Land Roveru privode kraju priču o razvoju Defendera nove generacije, interes za njegovim prethodnikom ne jenjava. Svoju priliku da izađu ususret mnogobojnim entuzijastima širom svijeta uočili su u nekoliko tuning kompanija koje od običnih korištenih Defendera tu i tamo prave "čudovišta" koja pokreću motori "posuđeni" iz automobila koji s nepristupačnim terenima nemaju dodirnih tačaka.

Jedan od takvih Defendera dolazi iz američke tuning kompanije Himalaya i zasigurno će izazvati osmijeh na licu svima koji (opravdano) tvrde da Defenderovi standardni benzinski i dizelski motori ne nude dovoljno snage.

Iza naziva Spectre 110 Crew Cab krije se "pick up" Defender s luksuzno opremljenom putničkom kabinom (zaključno s Recaro sjedištima) u kojoj se nije štedjelo na kvalitetnim materijalima i novotarijama.

Suština se u ovom slučaju ipak krije ispod prednjeg poklopca gdje je smješten 6,3-litarski V8 motor "posuđen" iz Chevy Corvette koji raspolaže s 530 konjskih snaga i 671 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Prijenos snage na podlogu obavlja se posredstvom 6-stepenog automatskog mjenjača, a pored integralnog pogona i naglašenog rastojanja podnice od tla savladavanju najsurovijih podloga svoj doprinos svakako će dati i namjenske gume (Toyo Open Country) na posebnim 18-inčnim aluminijskim felgama.

Spectre 110 Crew Cab je jedan od četiri modela dorađenih Defendera koji su u ponudi Himalaye u kojoj za urađeni posao daju dvogodišnju garanciju.