Igre bez granica
22

Novitec nudi Lamborghini Urus koji pokreće 800 konjskih snaga

E. L.
Nakon izvanrednih kreacija na temu Aventadora i Huracana u poznatoj tuning kompaniji Novitec pozabavili su se i Lamborghinijevim SUV-om Urus. Rezultat je fascinantan.

I u nekoliko drugih renomiranih tuning kompanija već su se bavili Urusom, ali najdalje od svih do sada otišli su u njemačkoj tuning kompaniji Novitec u kojoj su, možda i zbog posljednjih dostignuća Brabusa, pripremili Urus koji je (vjerovatno) potentniji i od Lamborghinijeve najavljene verzije Performante.

Podsjećanja radi, jedan od najsnažnijih SUV-ova današnjice u standardnom izdanju pokreće 4-litarski V8 motor koji uz podršku dva turbopunjača razvija 650 konjskih snaga i 850 Nm najvećeg obrtnog momenta, a u Novitecu su na spomenutu osnovicu dodali još 150 konjskih snaga i 182 Nm obrtnog momenta.

800 konjskih snaga i 1.032 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se posredstvom 8-stepenog automatskog mjenjača šalje na obje osovine dovoljno je da niži i širi Urus od 0 do 100 km/h stiže za 3,3 sekunde (0,3 sekunde brže od standardnog) i razvije 309 km/h (305 km/h je maksimalna brzina standardnog Urusa).

Pored mnogobrojnih karbonskih karoserijskih komponenti, Novitec uz najsnažniji Urus nudi i posebne 23-inčne Vossen felge koje se mogu dobiti u jednoj od 72 ponuđene boje