Britanski odgovor Singeru
11

Novi restomod projekt kompanije Theon Design krije se iza naziva GBR002

E. L.
Zasnovan na Porscheu 911 iz Serije 964, britanski odgovor na slične kreacije koje pravi čuvena američka kompanija Singer pokreće 4-litarski 6-cilindarski atmosferski boxer motor.

Britanska kompanija Theon Design u martu je predstavila prvi restomod projekt na osnovici Porschea 911 (964), a osam mjeseci poslije otkrili su kako izgleda njihova druga kreacija na istoj osnovici koja se krije iza naziva GBR002.

Prvo što upada u oči je izvanredna nijansa zelene boje (Oak Green) koja pokriva Coupé karoseriju GBR-a čiji su paneli napravljeni od karbona, što je rezultiralo znatnim smanjenjem mase u odnosu na originalni Porsche 964.

U Theonu nisu htjeli eksperimentisati s felgama, pa je i GBR002 postavljen na prepoznatljivim 18-inčnim Fuchs felgama čiji se izgled već decenijama identifikuje samo s „elferima“. Iza točkova se kriju kočnice iz verzije 964 RS i vrhunski ovjes s adaptivnim amortizerima.

Za pokretanje samo 1.168 kilograma zadužen je 4-litarski 6-cilindarski atmosferski boxer motor koji razvija 412 konjskih snaga i 442 Nm najvećeg obrtnog momenta, a prijenos snage na zadnju osovinu kojoj asistira mehanička ograničena blokada diferencijala povjeren je ručnom 6-stepenom mjenjaču.

Zeleni tonovi prisutni su i u dvobojnoj kožom obloženoj kabini koja je dobila novi upravljač, aluminijsku ručicu mjenjača i obnovljene prekidače/instrumente, a za cijelu priču koja neodoljivo podsjeća na kreacije Singera treba izdvojiti oko 440.000 eura.