Otkriven Nissan 370Z Nismo
8

FOTO / Nissan Nismo: Najjači Z do sada

Klix.ba
Nakon što je predstavljen Nissan Juke Nismo, stigao je i drugi „ljuti“ Nissan Nismo predviđen za prodaju na evropskom tržištu.

Kuća Nismo koja se dugi niz godina bavi preradama Nissan automobila, uz veliko iskustvo sa njima na trkaćim stazama širom svijeta, pokazala je kako bi trebao izgledati inače uzbudljivi Nissan 370Z, koji će predstavljanje evropskoj publici imati na ženevskom sajmu automobila. I dok se prvi primjerci već prodaju u SAD-u i Japanu, evropski kupci morali su malo sačekati zbog prilagođavanja automobila kako bi se na najbolji mogući način zadovoljile vozačke navike evropskih entuzijasta.

Agresivnije dizajniran prednji kraj automobila prilagođen je boljem strujanju vazduha ispod karoserije čime je, uz dorađen ovjes, osjetno poboljšana stabilnost pri velikim brzinama na cesti, ali i na trkalištu. Pored crvenih detalja na karoseriji, 370Z Nismo izvana se razlikuje i po jedinstvenim tamnosivim 19-inčnim felgama ispod kojih se mogu vidjeti velika crvena kočna kliješta. „Šlag na torti“ pripada posebno dizajniranom zadnjem spojleru. Da je ovaj auto maksimalno posvećen svom vozaču, najbolje se vidi u unutrašnjosti. Izdvajamo upravljač obložen alkantarom, sa crvenom trakom na vrhu koja vozaču pokazuje gdje „gledaju“ prednji točkovi i izvanredna sportska sjedišta čiji su rubovi prošiveni crvenim koncem.

Nissan 370Z Nismo snažniji je od standardnog modela 370Z za 16 KS, pa 3,7-litarski V6 motor sada razvija 344 KS, što je dovoljno da auto od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,2 sekunde. Porasla je i vrijednost obrtnog momenta: sa 363 na 371 Nm. Dodamo li na sve posebno razvijen Nismo izduvni sistem i pogon na zadnjoj osovini, tu su svi potrebni preduslovi za maksimalnu zabavu. Uz 6-stepeni ručni mjenjač, 370Z Nismo moći će se kupiti samo u Coupe varijanti.