Civic sa potpisom Mugena
0

FOTO / Najbolji Type R do sada

Sarajevo-x.com
Posljednja generacija Honde Civic Type R često je nailazila na kritike da baš i nije toliko fokusirana na performanse kao što je to bio slučaj sa prethodnom generacijom. Mugen kao najugledniji tuner Honde odlučio je to promjeniti, i ponuditi poboljšanu verziju u Velikoj Britaniji, gdje je tržište hot hatcheva definitivno najprobirljivije.

Sa ispravnom logikom da će dobar odziv u Velikoj Britaniji privući dovoljno pažnje na Civic Type R u Mugenovoj režiji Honda bi mogla značajno privući pažnju na svoj futuristički kompakt kojeg je evropska konkurencija u zadnje vrijeme istisnula iz prvog plana.

Iz Honde su istakli da će Civic Type R Mugen 200 biti ponuđen u ograničenoj seriji od samo dvije stotine primjeraka, kao što ime i daje naslutiti, a za inspiraciju su poslužile prethodne prerade Mugena.

Tako Civic Type R Mugen 200 dolazi sa već poznatim i-VTEC motorom sa 201 KS, ali će biti oplemenjen posebnim dijelovima koje je Mugen posebno razvio za ovaj automobil. Tu spadaju i novooblikovani prednji i zadnji odbojnici, ali i aerodinamički dodaci na pragovima i naravno atraktivni naplaci od lake legure prečnika 19 inča.

Za efikasniji prenos snage i bolje kontrolisanje u zavojima biće zadužena djelimična blokada diferencijala, dok će posebna Championship bijela boja i Mugen oznake sa serijskim brojem otkrivati da je ipak riječ o posebnom Type R.

Honda Civic Type R Mugen 200 će u prodaju krenuti u aprilu ove godine, a vlasnici standardnih Civica Type R obradovaće informacija da će sve dijelove iz ove serije moći zasebno kupiti u zastupništvu Mugena.