Vožnja u Nizozemskoj
54

Modificirani Volkswagen Golf GTI s motorom iz modela R razvija 400 KS

D. B.
Ekipa s YouTube kanala AutoTopNL objavila je vodio u kojem je predstavila Volkswagen Golf prve generacije, koji pokreće modificirani motor iz Golfa R.

Riječ je o Golfu GTI iz 1983. godine koji je ostao bez svog originalnog 1,8-litarskog četverocilindričnog benzinskog motora, koji je zamijenjen modificiranim 2,0-litarskim četverocilindričnim turbobenzincem iz Golfa R s početka 2010-tih. Ovaj motor isporučuje oko 400 KS i pruža impresivan osjećaj vožnje.

Ovaj stari GTI ima toliko snage i tako kratke brzine da su prvi i drugi stepen prijenosa gotovo beskorisni. Tek u trećem stepenu prijenosa snaga postaje iskoristiva, ali i tada vozač mora čvrsto držati kontrolu nad automobilom i konstantno praviti korekcije na upravljaču.

Automobil je toliko snažan da se čini kako zasun haube nije dovoljno čvrst da izdrži velike brzine. Tokom silovitih ubrzanja se hauba djelimično odvaja pa se vozač morao zaustavljati kako bi je zatvorio.

Drugi problem su bočni retrovizori koji također ne mogu podnijeti veliku brzinu pa se preklapaju.

Motor je glasan čak i pri umjerenim brzinama čak i u kokpitu tako da je vozač tokom vožnje autoputem morao vikati kako bi se čulo šta govori.

GPS brzinomjer pokazuje da je automobil dostigao brzinu od 239 km/h.