Prešao 22.530 kilometara
1

Modificirani Porsche 911 SC iz 1982. godine želi biti 930 Turbo

D. B.
Malo je automobila koji uzbuđuju entuzijaste kao klasični Porsche 911, a to se odnosi i na s ukusom modificirani model 911 SC Coupe iz 1982. godine.

Iako nije riječ o verziji modela 911 za koju kolekcionari izdvajaju šestocifrene iznose, ipak se radi o sjajnom automobilu koji je zabavan za vožnju.

Oni koji poznaju 911 SC modele iz ove ere odmah će uočiti da primjerak na fotografijama izgleda drugačije od većine. Glavni razlog je činjenica da ima prednje i stražnje blatobrane inspirisane onim na modelu 930 Turbo, koji mu daju dramatičan novi izgled na cesti. Također, posjeduje aftermarket branike od fiberglasa i nosi stražnji spojler.

Možda i najviše pažnje privlače 15-inčne Group 4 fege lakirane u zlatnu boju, a na njima se nalaze Cooper CS5 Ultra Touring prednje i Nitto NT555R stražnje gume. Također, ovaj Porsche je dobio i kočiona kliješta od modela 930 Turbo, a tu si u ventilirani diskovi. Modificiran je i ovjes, tako da automobil između ostalog ima stražnje torzione šipke i anglijske šipke od modela 930 Turbo, Elephant Racingove kuglične zglobove i drugo.

Porsche pokreće 3,8-litarski 6-cilindrični motor koji je razvila kompanija Torque Power Engines iz Kalifornije. Ventilator i usisna grana su zlatne boje, tu je hladnjak ulja postavljen naprijed, kao i novi izduvni sistem. Motor, čija snaga nije navedena, uparen je s petostepenim manuelnim mjenjačem, preko kojeg se snaga prenosi na stražnje točkove.

Ovaj automobil je prodan u maju za 92.500 dolara, a prešao je svega 22.530 kilometara. Sada je opet ponuđen na prodaju.