Suptilan i snažan
8

MH4 600 je Manhartov BMW M4 sa 635 KS

D. B.
Ugledni njemački tuner Manhart predstavio je suptilno modifikovanu verziju BMW-a M4.

Manhart je dobro poznat po svojim značajnim vizuelnim i tehničkim konverzijama automobila među kojima su MH3 500, MH3 GTR i MH4 GTR II, koji su dizajnirani da privuku pažnju, međutim, ima i onih koji žele nešto suptilnije, tako da njemački tuner i za to ima rješenje.

Manhart je predstavio novi MH4 600, projekt baziran na G82 generaciji BMW-a M4 Competition, koji je dobio suptilna poboljšanja. Automobil je zadržao standardne Style 1000 M kovane felge iz M Performance Parts ponude, no sada ih krasi mat zlatno-srebrna završna obrada. Naprijed su 20, a nazad 21-inčne felge.

Kao i većina Manhartovih projekata, MH4 600 je opremljen karbonskim komponentama eksterijera, koji su izabrani iz Manhartove i M Performance Part ponude. Također, kompanija nudi komponente posebno ili u bilo kojoj kombinaciji.

Međutim, prava magija modela MH4 600 krije se ispod haube, gdje se nalazi 3,0-litarski twin-turbo S58 motor čija je snaga povećana na 635 KS i 780 Nm obrtnog momenta zahvaljujući ugradnji Manhartove pomoćne kontrolne jedinice.

Podešavanje motora je rezultiralo ubrzanjem od 0 do 200 km/h za samo 10,5 sekundi. Tunirani BMW M4 Competition je dobio Manhartov izduvni sistem od nehrđajućeg čelika, a opciono je moguće dobiti i cijevi obložene karbonom. Ponuđen je izbor downpipea, bilo sa 300-ćelijskim GESI katalizatorima ili bez njih.

Tuner je poradio i na ovjesu, a izbor predstavljaju H&R opruge i Manhartov ovjes. Kada je riječ o zaustavnoj moći, tu na scenu stupaju BMW-ove karbon-keramičke kočnice koje koštaju dodatno.

MH4 600 je savršen primjer kako Manhart može modificirati automobil tako da bude suptilan, ali i da ponudi više snage te bolje performanse.

Treba napomenuti da opcije nisu odobrene u Njemačkoj te da su namijenjene izvozu.

Vezani članci