Predstavljen u Goodwoodu
2

Lanzante 930 TAG Turbo pokreće Porscheov F1 motor

D. B.
Kompanija Lanzante Limited je tokom Festivala brzine Goodwood predstavila nekoliko svojih projekata koji uključuju Porscheove automobile s F1 motorima.

Porsche 930 TAG Turbo je najavljen prije pet godina, a Lanzante je pokazao dva primjerka na festivalu Goodwood s F1 motorima smještenim nazad. Iako je svaki automobil s 1,5-litarskim twin-turbo Porsche-TAG V6 motorom iz Formule 1 nešto posebno, jedna od kreacija se zaista dodatno ističe jer ju je lakirao isti F1 vozač čiji motor sada i pokreće model 911 prikazan na fotografijama.

Ovaj 911 Turbo je nazvan SJ87, a ime pomenutog F1 vozača je Stefan Johansson. Njegov automobil pokreće motor koji je on koristio u bolidu McLaren MP4/3 na utrci u Austriji 1987. godine. Johansson je ručno lakirao karoseriju koju krasi i nekoliko podsjetnika iz prošlosti. Zeleni detalji se odnose na dizajn Johanssonove kacige, a plavi i žuti na boje švedske zastave. Crvena i bijela boja odaju počast McLarenovoj livreji iz tog perioda kada je sponzor tima bio Marlboro.

No, to nije sve, jer je Lanzante otkrio i svoj novi P1, odnosno četvrti završeni HDK model (High Downforce Kit). Ovaj automobil odaje počast McLarenovim F1 livrejama iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, a pokreće ga Lanzanteova verzija 4,0-litarskog Cosworthovog motora, koja razvija 1.000 KS i 1.050 Nm obrtnog momenta.