Prava džepna raketa
14

LamSpeed Racingova Toyota GR Yaris razvija više od 1.000 KS

D. B.
Toyota GR Yaris i GR Corolla su automobili vrijedni poštovanja iz nekoliko razloga, a jedan od njih je mali 1,6-litarski trocilindrični motor s turbopunjačem koji razvija 261 KS u najosnovnijoj verziji. Međutim, sada je kompanija LamSpeed Racing s neutaživom žeđi za snagom iz ovog motora izvukla više od 1.000 KS.

Preciznije, GR Yaris je isporučio 899 KS i 776 Nm obrtnog momenta na glavčinama, što znači da je testiran na dinamometru bez točkova. Postavlja se pitanje odakle brojka od 1.000 KS, odnosno nešto više od toga. Odgovor je u tome da LamSpeed pravi konzervativnu procjenu od najmanje 11,3 posto gubitka snage između radilice i glavčina. Istina, ne postoji način da se to preciznije izračuna bez vađenja motora i testiranja na postolju.

Prema mjerenju, G16E--GTS motor je isporučio tu snagu i obrtni moment na 8.730, odnosno 7.701 obr/min. Drugim riječima, kada je počeo razvijati snagu, nije stao do crvene linije. Malom motoru je ipak potrebno određeno vrijeme, a kriva snage se zapravo ne povećava sve do oko 4.200 obr/min. Ako ti nije dovoljno za malu rally raketu, onda ništa nije.

Možda još impresivnije zvuči podatak da podnosi oko 50 psi pritiska od 7.000 obr/min i više.

Sada LamSpeed Racing treba otkriti da li tu snagu zaista može prenijeti na tlo. Tim je već postavio rekorde na stazi, tako da bi ova brutalna snaga mogla pomoći da zabilježi nove.