Projekt T-Demanda
43

Japanski tuner pokazao "divlju stranu" Toyote Prius

D. B.
Većina ljubitelja automobila smatra da je peta generacija Toyote Prius ujedno i najljepša pa je bilo samo pitanje vremena kada će ovaj elegantni i elektrificirani hatchback završiti u rukama japanskih tunera.

Japanski tuner T-Demand nudidugu listu modifikacija ovjesa za hibridnu Toyotu, uključujući nova gornja i donja ramena te spone kompanije Pro Arm, kao i novi set Pro Damperovih amortizera. Sve komponente imaju sjajnu narandžastu završnu obradu zbog koje se ističu kada se gleda podvozje.

Novi modul zračnog ovjesa omogućava Priusu da se spusti veoma blizu tla i tako stvara dramatičan vizuelni efekt, posebno kad automobil nije u pokretu. Dok je veći razmak od tla kod standardnog modela praktičniji za svakodnevne situacije u vožnji, elegantna aerodinamična silueta automobila i oštra LED svjetla čine ga idealnim kandidatom za ovu vrstu modifikacije.

T-Demand je poboljšao i kočioni sistem diskovima veličine 355 mm i 380 mm, kao i kočionim kliještima sa šest klipova. Iako tuner ne spominje poboljšanje performansi, bolje kočnice će omogućiti Priusu da se zaustavi mnogo ranije.

Prius je dobio i novi set laganih felgi s izrazito negativnim nagibom na obje osovine, a to je posebno izraženo u slučaju bijelog primjerka na fotografijama. To se možda ne sviđa baš svakom, ali je u Japanu popularno. Ovakva modifikacija ograničava upotrebljivost te kompromituju upravljivost, no neki su spremni i na tu "žrtvu" zbog željenog izgleda.