Grmljavina s pokrićem
19

Iza naziva Scatenato krije se brojčano ograničen Urus koji potpisuje ABT

E. L.
Tuning kompanija ABT će Scatenato ponuditi u 99 primjeraka, a najprodavaniji model Lamborghinija u ovom slučaju pokreće 810 konjskih snaga.

Niko nije iznenađen što su u poznatoj njemačkoj tuning kompaniji ABT, koja je decenijama najpoznatija po izvrsnim kreacijama na temu sportskih modela iz ponude Audija, Volkswagena, Škode i SEAT-a (Cupre), odlučili da se ovaj put pozabave Lamborghinijevim SuperSUV modelom Urus koji je (zbog aktuelnih trendova) osigurao mirne finansijske vode čuvenoj italijanskoj automobilskoj kompaniji.

Za osnovicu projekta koji su u ABT-u nazvali Scatenato (divlji, prev. sa italijanskog) odabran je Urus Performante čiji 4-litarski V8 biturbo motor raspolaže sa 666 konjskih snaga i 850 Nm najvećeg obrtnog momenta, što Lamborghinijevom SUV-u osigurava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,3 sekunde i 306 km/h.

U Kemptenu nisu otkrili mogućnosti svog Scatenato Urusa čija je karoserija oplemenjena nekolicinom diskretnih karbonskih karoserijskih komponenti koje će dodatno poboljšati upravljivost i prijanjanje automobila, ali su otkrili da se ispod prednjeg poklopca krije povećana "ergela“, pa vozač(ica) na kraju može računati na 810 "konja“.

Za izvrsnu zvučnu kulisu brine novorazvijeni titanijumski ispušni sistem s četverostrukim završecima ovećeg promjera, a dio priče koju će ABT ponuditi u 99 primjeraka čine i ekskluzivne 23-inčne crne felge IRL.

Po sličnom receptu u ABT-u su prošle godine pripremili i kreaciju na temu Audijevog srodnog SUV modela RS Q8 Signature koji uz dorađen 4-litarski V8 motor (790 KS) iz mjesta do „stotke“ stiže za 3,2 sekunde i razvija 315 km/h, pa je i bez otkrivanja podataka jasno šta mogu očekivati kupci Urusa Scatenato.