Tuning
4

Hennessey VelociRaptor: Autobus za sve terene

Klix.ba
Američka tuning kompanija Hennessey predstavila je SUV VelociRaptor koji u najsnažnijoj verziji pokreće motor sa 658 KS.

Zasnovan na Fordovom modelu F-250, VelociRaptor u suštini bi mogao proći i kao ekstravagantna izvedenica Fordovog najvećeg SUV-a Excursion. Iza agresivno dizajniranih komponenti karoserije, na kojoj dominira crna, boja krije se prostrana i luksuzno opremljena unutrašnjost u koju se može smjestiti osam osoba.

Za kupce koji imaju ozbiljnije off-road aspiracije, Hennessey uz VelociRaptor nudi dodatna svjetla, zaštitnu ploču ispod motora, robusniji ovjes i gume, a uz poseban prednji odbojnik može se dobiti i vitlo za samoizvlačenje koje proizvodi kompanija Warn.

Hennesseyjev „autobus“ u osnovnoj verziji pokreće 6,2-litarski V8 motor koji nudi 416 KS. Pored toga, Hennessey za isti motor nudi i dvije opcije sa mehaničkim kompresorom uz koje se snaga motora podiže na 608, odnosno 658 KS. U opciji je i 6,7-litarski dizelski motor koji nudi 446 KS i 1.191 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Početna cijena VelociRaptora iznosi 159.500 dolara, a za proizvodnju svakog primjerka Hennessey "potroši“ šest mjeseci ručnog rada.