Samo 200 primjeraka
11

Giannini Spettacolo je najsnažniji Abarth s cijenom od čak 133.000 eura

D. B.
Abarth 595/695 zasnovan na Fiatu 500 bliži se kraju proizvodnje, ali novi projekt neovisne italijanske kompanije ima cilj udahnuti život u snažni hatchback.

Riječ je o modelu Giannini Spettacolo, koji je stigao sa ekstravagantnim vizuelnim i mehaničkim poboljšanjima, a koji će biti proizveden u samo 200 primjeraka. Automobil izgleda impresivno, no njegova cijena je vrtoglava i iznosi čak 133.000 eura.

To je zaista mnogo novca za praktično gradski automobil, bez obzira na opsežne modifikacije. Cijena se povezuje s ponajboljim sportskim automobilima i čak zalazi u teritorij superautomobila.

Giannini Automobili je italijanski tuner čija historija seže do 1917. godine i koji je zaslužio reputaciju modificiranjem trkaćih Fiatovih automobila do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća, a sada se brend vraća u zajedničkom poduhvatu kompanije Impero iz Rima i firme Gruppo Maestri iz Torina. Impero ima prava na ime Giannini, dok Gruppo Maestri radi na dizajnu i proizvodnji modela Spettacolo, koja se obavlja u nekadašnjem Pininfarininom postrojenju u Torinu.

Spettacolo zaista ne liči na Abarthove modele zahvaljujući unikatnim panelima karoserije koje ga čine još agresivinijim. Naprijed su redizajnirani nos, nova maska, veći uzisnici i istaknuti spliter. Aluminijska hauba sadrži ventilacijske otvore inspirisane Formulom 1 te integrisane detalje koji idu preko prednjih svjetala, što doprinosi prepoznatljivom izgledu. Profil otkriva šire blatobrane, masivnije pragove i set 18-inčnih poklopaca felgi napravljenih od karbonskih vlakana. Vrata se otvaraju prema gore, tako da definitivno nije riječ o običnom Fiatu 500. Nazad su bočni otvori koji podsjećaju na Renault 5 Turbo, a tu je i prilično veliki stražnji spojler te redizajnirani branik u kojem su dvije izduvne cijevi postavljene iznad difuzora.

Kupci putem konfiguratora mogu birati različite opcije za svoje automobil uključujući boje karoserije i naljepnice. Stražnja klupa je zamijenjena parom karbonskih monokok sjedišta.

Razvoj modela Giannini Spettacolo trajao je 150 dana, a potpisuje ga Paolo Mancini, koji je suosnivač kompanije FV Frangivento Automobili. Prvi primjerak je predstavljen ovog mjeseca na privatnom događaju u Rimu te je baziran na Abarthu 595 iz 2012. godine.

Automobil pokreće 1,4-litarski T-Jet četverocilindrični motor s turbopunjačem, koji razvija 250 KS i 360 Nm obrtnog momenta. Ove brojke nadmašuju sve dosadašnje Abarthove modele, ali i nadolazeći potpuno električni Abarth 600e, kao i sve cestovne verzije serije 595/695.

Snaga se prenosi na prednje točkove putem automatiziranog manuelnog mjenjača, no dostupna je i "prava" manuelna opcija. Masa automobila je smanjenja na 985 kilograma. Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 5 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 280 km/h.

Giannini Automobili već prima narudžbe za 200 dostupnih primjeraka modela Spettacolo, a svaki od njih će koštati najmanje 133.000 eura.

Kompanija je najavila i povratak utrkama te nastup u 2024 Time Attack Italia Championshipu.