Povodom 75. rođendana
19

Abarth objavio nove fotografije električnog crossovera 600e Scorpionissima

E. L.
S najsnažnijim modelom u svojoj historiji čuvena italijanska automobilska kompanija usput obilježava i 75. rođendan.

U Abarthu su obilježavanje 75. rođendana iskoristili da otkriju najsnažniji model do sada koji je zasnovan na FIAT-ovom elektropokretanom crossover modelu 600e i krije se iza naziva 600e Scorpionissima.

Kao brojčano ograničeno izdanje, Abarth će model Scorpionissima napraviti u 1.949 primjeraka, što predstavlja godinu u kojoj je kompanija osnovana, a zvanične fotografije otkrivaju kako izgleda njihov najsnažniji model do sada u čijoj se tamnoj kabini s ambijentalnim osvjetljenjem mogu vidjeti izrazito profilisana prednja sjedišta obložena kombinacijom kože i alkantare kojom je obložen i multifunkcionalni upravljač.

U duhu pogonske grupe, za prošivanje je korišten zeleni konac. Centralno mjesto iznad središnje konzole pripalo je 10-inčnom displeju multimedijalnog sistema u koji je inkorporiran i sistem za proizvodnju zvuka koji bi vozača i njegove saputnike trebao podsjetiti na zvuk Abartovih modela koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem.

Na karoseriji Scorpionissime koja je u premijernom izdanju obojena ljubičastom bojom ističu se posebne karbonske karoserijske komponente, zaključno sa spojlerom iznad petih vrata, velikim difuzorom zraka ispod zadnjeg odbojnika i dvobojnim 20-inčnim felgama iza kojih se kriju dorađene kočnice i ovjes. Pored mehaničke ograničene blokade diferencijala, vrhunskoj upravljivosti pomoći će i gume razvijene po uzoru na gume koje se koriste na bolidima Formule E.

Najsnažniji Abarth do sada pokretat će elektromotor koji razvija 240 konjskih snaga, što je znatno više od nedavno predstavljenog Abartha 500e čiji elektromotor razvija 155 KS i 235 Nm obrtnog momenta, a kapacitet baterije još uvijek nije otkriven. Premijerno pojavljivanje pred publikom očekuje se u junu.