Priča iz Praga
29

Edit Automotive predstavio restomod projekt na temu Porschea 911 iz Serije 997

E. L.
Uz poruku da je "analogno bolje od digitalnog“ u češkoj kompaniji Edit Automotive ponudit će 99 primjeraka modela EDIT g11 koji je zasnovan na šestoj generaciji Porschea 911.

Među posljednjim restomod projektima na temu Porscheovih besmrtnih "elfera“ stiže zanimljiva kreacija iz Praga u kojem je smještena kompanija Edit Automotive u kojoj su, na iznenađenje mnogih, za osnovicu projekta odabrali šestu generaciju Porschea 911 (Serija 997).

Izgled Coupé karoserije modela koji se krije iza naziva EDIT g11 potpisuje dizajner Petr Novague koji je insistirao na čistim linijama bez suvišnih detalja, po uzoru na prvu generaciju Porschea 911 čija je proizvodnja počela davne 1964. godine. Uz korištenje karbonskih panela, najveće promjene u odnosu na originalni 997 primjetne su na zadnjem dijelu automobila. Unutrašnjost ostaje analogna, ali su za njeno oblaganje korišteni najkvalitetniji materijali.

Edit Automotive će restauraciju/modifikaciju uraditi na 99 primjeraka modela Carrera i Carrera S s proširenom karoserijom koje pokreću atmosferski 3,6 i 3,8-litarski 6-cilindarski boxer motori (345 i 385 KS), a nakon rastavljanja motora do posljednjeg šarafa bit će zamijenjeni svi elementi koji pokazuju tragove korištenja.

U 170.000 eura ulaze i nove ojačane aluminijske felge iza kojih se kriju kočnice iz modela 997 GT3 i Öhlinsovi podesivi amortizeri. Tu je i otvoreniji izduvni sistem, a na listi opcione opreme su karbonsko-keramičke kočnice i ograničena mehanička blokada diferencijala. Petr Novague bit će savjetnik kupcima koji su za personalizaciju automobila spremni platiti još više.