Opcija za nestrpljive
6

Dähler ima alternativu za Supru koju Toyota još nije napravila

E. L.
Vlasnici aktuelne Supre koji smatraju da Toyotin dvosjed zaslužuje snažniji motor rješenje mogu potražiti u švicarskoj tuning kompaniji Dähler.

I dok svijet čeka da Toyota napravi najavljenu Supru GRMN koja će biti znatno snažnija od GR Supre čiji trolitarski biturbo motor sa šest cilindara razvija 340 KS, u nekoliko renomiranih tuning kompanija već su ponudili Supre s motorima koji nude više od 400 KS.

Među njima je i švicarska kompanija Dähler u kojoj vlasnicima Supre nude dvije opcije. Za skromnije, BMW-ov motor umjesto 340 KS i 500 Nm najvećeg obrtnog momenta razvija 408 KS i 610 Nm. Za manje skromne, u opciji je i kombinacija s kojom Toyotin Coupe raspolaže sa 460 KS i 660 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Prijenos snage na zadnju osovinu i dalje se obavlja posredstvom 8-stepenog automatskog mjenjača, a s više snage stiglo je i znatno više zvuka za koji je zadužen novi izduvni sistem. Unaprijeđen je i adaptivni ovjes, a kupci mogu birati između ultralaganih 20 i 21-inčnih ojačanih aluminijskih felgi.

U Dähleru za sada šute o performansama, ali nema sumnje da će njihov „GRMN inkognito“ biti brži od standardne GR Supre koja od 0 do 100 km/h stiže za 4,3 sekunde i razvija elektronski ograničenih 250 km/h.