Niz promjena za SUV
10

BMW XM je još ekskluzivniji nakon tretmana u Larte Designu

D. B.
BMW XM živi u svom svijetu kada je riječ o segmentu SUV-ova visokih performansi, no mnogi će reći da nije dovoljno udoban za epitet sjajnog luksuznog automobila niti dovoljno sportski da bude dobar M automobil. Iako izgleda kao da je došao s druge planete, tuner Larte Design je odlučio da ga učini još ekskluzivnijim.

XM prikazan na fotografija je kulminacija rada inženjera i dizajnera u periodu od šest mjeseci te predstavlja Larteov dosad najambiciozniji projekt. Riječ je o modelu XM Label, ranije poznatom kao XM Label Red, koji će biti proizveden u samo 500 primjeraka. Dobio je prepoznatljivu Frozen Carbon Black crnu boju eksterijera, no to je najmanja vizuelna promjena.

Kompletan paket se sastoji od 17 dijelova napravljenih od karbonskih vlakana. Proces dizajna uključuje glineni model vozila u stvarnoj veličini, nakon čega je uslijedila karbonska formacija i brojne faze obrade prije lakiranja. Poboljšanja eksterijera uključuju novi haubu agresivnog dizajna, dvodijelni prednji spliter, izražajnu prednju masku u Toronto crvenoj boji, proširenja blatobrana, stražnji difuzor s karbonskim završecima izduvnih cijevi, bočne karoserijske dodatke i drugo.

XM je dobio i 23-inčne kovane felge s crvenim detaljima, a jedan od Larteovih poznatih detalja su dvostruka stop svjetla integrisana u glavni sklop.

Ispod haube nije bilo promjena, tu je i dalje hibridizirani 4,4-litarski V8 motor. U verziji XM Label razvija 748 KS i omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 3,8 sekundi.

Larteov paket košta oko 46.450 dolara i uključuje komponente eksterijera, haubu i proširenja lukova točkova, dok je za set 23-inčnih felgi potrebno izdvojiti još 9.400 dolara.