X7 M50i na steroidima
4

BMW Alpina XB7 debitovala sa 612 konjskih snaga

E. Z.
Nakon što je BMW odlučio da neće ponuditi sportski X7 M svi oni koji žele sportski i luksuzni X7 mogu računati na Alpinu koja je predstavila svoju viziju ovog velikog i luksuznog SUV-a.

Kao što B7 služi kao zamjena za M7, novi XB7 će biti nezvanični dio slagalice koji nedostaje u ponudi BMW M modela tako što će biti pozicioniran iznad X7 M50i u hijerarhiji luksuznih SUV modela. U prepoznatljivom Alpina stilu vizuelne promjene u odnosu na standardni model au suptilne i ističu sportski izgled.

Tako naprijed prepravljeni branik nosi tradicionalni Alpina znak i može se pohvaliti većim otvorom za zrak kako bi pružio optimalno hlađenje za nadograđeni twin-turbo 4,4-litarski V8. Zadnji dio sadrži diskretno modificirani odbojnik s nadograđenim ispušnim sistemom s dvostrukim završetkom. Poseban i prepoznatljiv izgled upotpunjen je Alpina 21-inčnim felgama s gumama dimenzija 285/45 R21.

Uz doplatu kupci se mogu odlučiti i za veće 23-inčne felge s bezvremenskim dizajnom od 20 krakova i u antracitnoj boji. Ovi kovani naplaci lakši su za 28 kilograma po setu i dolaze s Pirelli gumama prilagođenim za XB7 dimenzija 285/35 ZR23 naprijed i 325/30 ZR23 nazad. Posebne točkove nadopunjuju Brembo kočnice i revidirani zračni ovjes podesiv po visini zavisno o brzini vozila i odabranom načinu vožnje.

Ispod haube je osmocilindarski motor koji isporučuje 612 konjskih snaga, što je za 89 KS više nego u serijskom X7 M50i. To je dovoljno da veliki SUV-a do 100 km/h sprinta za samo četiri sekunde pod uslovom da ima standardne 21-inčne felge. Maksimalna brzina iznosi impresivnih 290 km/h za jedan ovako velik i težak SUV.

Alpina XB7 bit će dostupna s izborom između šest i sedam sjedišta. Čak i prije nego što označite bilo koju od brojnih stavki na popisu opcija, ovaj SUV biće standardno opremljen detaljima kao što je "soft-close" zatvaranje vrata, obloga krova od alkantare i trodijelni panoramski krov.