Tuning
32

Atarius Concept svoj Porsche 997 naziva Predator

Klix.ba
Iako je Njemačka poznata po najkvalitetnijim tuning kompanijama, tu i tamo pojave se i pojedine kompanije iz drugih evropskih zemalja čije tuning kreacije mogu ići rame uz rame sa najjačima. Među njima je i španska firma Atarius Concept.

Posljednja kreacija u nizu madridske tuning kompanije Atarius Concept zasnovana je na Porscheovoj seriji 997 i prodaje se pod "opasnim" nazivom Predator. U Atariusu su, vođeni idejom dizajnera Mariusa Dumitrascua, karoseriju modela 997 opremili proširenim karoserijskim komponentama, a rezultat dorade je da automobil izvana izgleda onako kako izgledaju Porscheove trkaće 997-ice, s tim da se Atariusova verzija može koristiti na javnim cestama.

Pored ogromnih usisnika u trkaćem duhu je i karbonski usisnik zraka za putničku kabinu koji je smješten na krovu, po mnogima, jedne od najljepših serija besmrtnog Porschea 911.

U odnosu na standardni 997, Predator je opremljen krućim i sniženim ovjesom, a tu su i posebne crne aluminijske felge ispod kojih se mogu vidjeti žute kočne čeljusti, što uz boju same karoserije opravdava nadimak koji ovaj automobil nosi.

Najupečatljiviji dio zadnjeg dijela automobila bez sumnje su četiri završetka novog izduvnog sistema ispod kojih je naglašeno veliki difuzor zraka. Tu je i novi spojler s kojim je programirano povećana sila potiska na zadnju osovinu. Iako Atarius nije objavio fotografije unutrašnjosti, izvana se mogu vidjeti drugačija prednja sjedišta i sigurnosni kavez, čime se aludira da će se ovaj Porsche 997 ipak najbolje osjećati na stazi.

U Atarius Conceptu naglašavaju da se svi karoserijski elementi, uz dodatne troškove, mogu dobiti i u karbonskoj izvedbi, a neko od Madriđana u šali je dodao da djevojka na fotografiji, definitivno, nije u ponudi.