Rješenje za nestrpljive
23

ABT-ov Audi Q8 50 TDI raspolaže s 330 konjskih snaga

Klix.ba
Njemačka tuning kompanija ABT možda ima rješenje za kupce kojima je dosadilo da čekaju Audi SQ8.

I dok ljubitelji brzih SUV-ova čekaju da u Ingolstadtu predstave najavljeni model SQ8, u poznatoj njemačkoj tuning kompaniji ABT Sportsline nude zanimljivo rješenje na osnovici Audijevog najmlađeg SUV-a kojim se popunjava praznina između standardnog snažnijeg dizelskog Audija Q8 i najavljene verzije SQ8.

U ABT-u nisu pretjerivali. Njihovu varijaciju na temu modela Q8 50 TDI pokreće isti trolitarski V6 turbodizelski motor u koji su adekvatnim rekalibriranjem smještene dodatne 44 konjske snage pa vozač umjesto standardnih 286 konjskih snaga i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta (što je dovoljno da veliki SUV od 0 do 100 km/h stiže za 6,3 sekunde i razvije 243 km/h) raspolaže s 330 konjskih snaga i 650 Nm.

Pored snažnijeg motora u ABT-u su 4,97 metara dug Q8, čije performanse nisu otkrivene, opremili novim karoserijskim komponentama. Rekalibriran je i sistem zračnog ovjesa s kojim podnica automobila može biti još bliža podlozi. U ponudi novih felgi su 22 i 23-inčne opcije u više boja, a u unutrašnjosti dominiraju karbonski detalji.