auto
0

Treća svjetska premijera u Parizu: Opel Astra High Performance Concept

Sarajevo-X
Kao dodatak novoj Astri GTC te Astri GTC sa novim panoramskim krovom, Opel predstavlja i treću svjetsku premijeru na ovogodišnjem Pariškom salonu automobila: "Astra High Performance Concept".

Snažna crveno lakirana dizajnerska studija bazirana na Astrinom modelu s troja vrata, ukazuje nam na dinamički potencijal kompaktne klase te Opelovih planova za budućnost kada je model Astre u pitanju.

Da se radi zaista o pravom sportskom modelu govore i slijedeći tehnički podaci: 176kW/240 KS, maksimalni okretni moment od 310 Nm, ubrzanje od 0-100 km/h za nešto manje od 7 sekundi te najveća brzina oko 240 km/h.

Također iz Opela obećavaju i vrhunske vozne osobine zahvaljujući odličnoj IDSPlus studiji ovjesa, koja će dolaziti u kombinaciji sa šeststepenom manuelnom transmisijom.

Vanjski izgled nove Astre Concept još je više sportskiji i agresivniji u odnosu na Astru GTC. Prednji kraj naglašen je velikim usisnikom za zrak i spojlerom sa integrisanim svjetlima za maglu. Stražnji kraj također izgleda agresivno kao i prednji, a naglašen je sa dvostrukim ispušnim cijevima i krovnim spojlerom koji zajedno sa difuzorom integrisanim na dnu stražnjeg spojlera povećava downforce.

Sportski "look" je naglašen i 19 inčnim aluminijskim naplatcima. Sportski detalji mogu se naći i u unutrašnjosti, također u crvenoj boji. Posebno obilježje unutrašnjosti daju Recaro sjedišta, dizajnirana za udobno i sportsko držanje tijela. Pored toga tu je i nova kožom obložena ručica mjenjača i crveni krugovi na instrumentnoj tabli sa "grafikom" studijskog dizajna.

Astra High Performance Concept razvijen je od strane inženjera Internacionalnog tehničkog istraživačkog centra (ITDC) iz Rüsselsheima u kooperaciji sa Opelovim Performance Centrom (OPC).

Zlatan Strik