Losovi mogu odahnuti
16

Toyotin RAV4 prošao je na popravnom ispitu i položio test izbjegavanja

E. L.
Toyota RAV4
Toyota RAV4
U Toyoti su ozbiljno prihvatili kritike magazina Teknikens Värld u kojem su prošle godine zaključili da je upravljivost aktuelnog modela RAV4 na testu izbjegavanja zabrinjavajuća.

U švedskom magazinu Teknikens Värld prošle godine su čuvenom skandinavskom „los“ testu podvrgli su aktuelnu generaciju Toyotinog modela RAV4 i zaključili da se jedan od najpopularnijih SUV-ova današnjice u operaciji izbjegavanja zamišljene prepreke nije snašao baš najbolje, jer je automobil pokazao „zabrinjavajuće ponašanje“.

Kao razlog ponašanja automobila koje bi moglo rezultirati i prevrtanjem spomenuto je kasno aktiviranje Toyotinog sistema za nadzor stabilnosti VSC (Vehicle Stability Control). U Toyoti nisu gubili vrijeme, pa su nakon svega rekalibrirali softver koji upravlja spomenutim sistemom i dorađen RAV4 Šveđanima opet ponudili na testiranje.

Rezultati su neuporedivo bolji, jer je dorađeni RAV4 ovaj put bez posebnih problema prošao isti ispit izbjegavanja prepreke pri brzini koja je za četiri km/h bila veća od brzine (68 km/h) pri kojoj je Toyotin popularni automobil prije rekalibriranja izgubio hladnokrvnost.