68 godina historije
18

Toyotin Land Cruiser premašio granicu od 10 miliona prodanih primjeraka

D. B.
Legendardni Toyotin Land Cruiser premašio je granicu od 10 miliona prodanih primjeraka širom svijeta tokom 68 godina prisustva na tržištu.

Land Cruiser je Toyotin model koji je najduže na tržištu te je važan dio DNK ove kompanije. Pojavio se 1951. godine u floti japanske Nacionalne rezervne policije, bio je jednostavno vozilo namijenjeno korištenju na teškim terenima. Toyota je uspjela unaprijediti koncept Land Cruisera tokom korejskog konflikta te je imala spreman model za izvoz kada su naredne godine ukinute restrikcije.

Kada je predstavljen Land Cruiser BJ, Toyota ga je namijenila za poslove i teret koji su ranije nosili samo konji. Nakon ogromnog uspjeha prve generacije, novi model je debitovao kao Serija 20. Ova druga generacija je bila udobnija te više prilagođena civilnoj upotrebi. Legendarna pouzdanost Land Cruisera se veže upravo za ovu generaciju.

Zahvaljujući velikom uspjehu tokom testianja koje je provela američka vojska 1957. godine Toyota je počela izvoziti Land Cruiser na tržišta u razvoju. U većini slučajeva, Land Cruiser je bio prvi Toyotin model koji se pojavio u novim državama te je predstavljao 38,2 posto izvoza japanskih vozila 1957, godine.

Kako je vrijeme prolazilo, Land Cruiser je imao više od 14 varijacija tokom proizvodnje koja traje 68. godina. Danas je Land Cruiser velik i udoban SUV koji garantuje nevjerovatnu pouzdanost i sjajne off-road mogućnosti. Iako je danas više fokusiran na udobnost i luksuz, Land Cruiser je i dalje važan dio legendarnog Toyotinog brenda koji se temelji na izvrsnosti inžinjeringa i pouzdanosti.