Potvrđene špekulacije
9

Toyota zvanično najavila novi crossover za evropsko tržište

D. B.
Ranije ovog mjeseca su se pojavile informacije da Toyota planira proizvesti novi kompaktni crossover za evropsko tržište, a sada je stigla i zvanična potvrda.

Iz Toyote nisu otkrili ime novog modela, ali je potvrđeno da će biti baziran na GA-B platformi koju koristi i novi Yaris. Međutim, ovaj crossover neće biti robusnija i "viša" verzija hatchbacka, jer mu japanski proizvođač želi dati prepoznatljiv izgled i konstrukciju.

"Nećete morati čekati predugo da vidite konačan dizajn, a ono što ćete vidjeti nije samo Yaris sa zaštitom karoserije i većim klirensom, nego potpuno novi i prepoznatljiv B-SUV model kompaktnog i dinamičnog dizajna", izjavio je Matt Harrison, izvršni potpredsjednik Toyote u Evropi.

Uz ove zvanične informacije objavljena je i prva skica crossovera koja pokazuje da će imati "mišićav" izgled te da će biti nešto veći od Yarisa. Ipak, neće biti veći od modela C-HR pa će svoje mjesto zauzeti ispod njega kada je riječ o dimenzijama i cijenama.

Toyota će lansirati novi crossover ove godine, a proizvodnja će se obavljati u francuskom Onnaingu nedaleko od Valenciennesa gdje se proizvodi i novi Yaris. Ime novog kompaktnog SUV-a, cijene i datum dolaska na tržište će biti poznati nešto kasnije.

"Ovaj model će doprinijeti uspjehu Yarisa u Evropi, očekujemo da će ovi automobili predstavljati oko 30 posto Toyotine prodaje u Evropi do 2025. godine", završio je Harrison.