auto
0

Toyota otvara deset novih pogona za sklapanje vozila

FENA
Japanski proizvođač vozila Toyota Motor planira do kraja 2010. u svijetu otvoriti deset novih pogona za sklapanje vozila kako bi zadovoljio potražnju za svojim automobilima s ekonomičnom potrošnjom goriva, objavio je u ponedjeljak japanski dnevni list Yomiuri Shimbun.

Zahvaljujući širenju poslovanja, Toyota očekuje da će preteći američki General Motors (GM) i postati najveći svjetski proizvođač automobila s povećanjem globalnog godišnjeg proizvodnog kapaciteta za oko tri miliona vozila do 2010.

Kompanija je u prvom tromjesečju ove godine proizvela 7,36 miliona vozila dok je GM proizveo 9,05 miliona, prenose agencije.

Japanski list piše da se očekuje kako će Toyota proizvodni kapacitet širiti u svojim tvornicama u sjevernoj Americi, Kini, Indiji, Evropi i Rusiji, dok su dužnosnici tvrtke istakli kako još nije odlučeno gdje će se proširenje provesti.

Sjeverna Amerika najprofitabilnije je tržište za japanske proizvođače automobila, a Toyota je 31 posto svoje globalne prodaje od 2,55 miliona vozila ostvarila upravo na tom tržištu u prvom tromjesečju ove godine.

Yomiuri Shimbun piše da Toyota, koja već na američkom kontinentu ima pet proizvodnih tvornica, namjerava otvoriti dvije nove tvornice za montažu u Teksasu, te po jednu u Ontariu i Kanadi do 2009.