auto
0

Toyota očekuje rekordnu prodaju u 2012. godini

SRNA
Japanski proizvođač automobila Toyota u svojim predviđanjima navodi da će tokom naredne godine ostvariti rast prodaje za 20 posto i rekordnu prodaju od 8,48 miliona vozila pošto se oporavlja od ovogodišnjih proizvodnih gubitaka, izazvanih prirodnim katastrofama u Japanu i Tajlandu.

Toyota je 2008. godine od američkog General motorsa preuzela vodeću poziciju u svijetu po proizvodnji automobila, ali sve ukazuje na to da to ove godine neće biti ponovljeno, jer su zemljotres i cunami, koji su u martu zahvatili Japan, i poplava na Tajlandu omele lanac snabdijevanja.

Prema procjenama, ovogodišnjom prodajom od 7,9 miliona vozila u poslovna grupaciji u koju spadaju proizvođači Daihatsu Motor i Hino Toyota  će, najvjerovatnije biti na trećem mjestu, iza General motorsa i  Volkswagena.

Analitičari smatraju da bi Toyota mogla preuzeti primat na ovoj listi naredne godine pošto poveća broj svojih vozila kako bi zadovoljila pojačanu potražnju i osnažila svoj proizvodni kapacitet u Kini, Brazilu i drugim zemljama. 

General motors i Volkswagen još nisu objavili svoje prodajne planove za 2012. godinu, dok Toyota nije navela detalje o predviđenoj prodaji cjelokupne grupacije.

U Toyotinom planu za 2012. godinu premašen je prethodno postignuti prodajni rekord postignut 2007. godine, kada je prodato 8,43 miliona vozila.

"Vjerujem da će ciljani rezultati biti ostvarivi, jer se Toyotina proizvodnja ubrzano oporavlja, a na tržište plasira i nove modele", rekao je analitičar južnokorejske kompanije  Kiwoom Securities iz Seula Lee Hyun-soo.
Ukoliko bi se gledalo na Toyotne dionice na berzama, koje iznose 111 milijardi dolara, to bi značilo da je japanski proizvođa vredniji  od Volkswagena i General motorsa zajedno.