Potpisan ugovor
6

Toyota i Subaru će zajednički razvijati i novu generaciju modela GT86/BRZ

E. L.
Potpisivanje ugovora između Toyote i Subarua uključuje i razvoj nekoliko drugih modela, uključujući i elektropokretane automobile.

U zvaničnom saopćenju iza kojeg stoje dvije japanske automobilske kompanije potvrđeno je da će Toyota i Subaru zajednički razvijati i drugu generaciju svojih sportskih Coupe modela koji se kriju iza oznaka GT86 (Toyota) i BRZ (Subaru).

Pored razvoja druge generacije spomenutih modela, uz ranije najave iz Toyote da će novi 86 biti zabavniji i od aktuelne Supre, u upravljačkim strukturama kompanija također su se dogovorili o budućem zajedničkom razvoju nekoliko modela s pogonom preko obje osovine i modela koje će pokretati samo elektromotori.

Nakon korištenja u modelu Crosstrek, Subaru će imati pravo da koristi Toyotinu hibridnu tehnologiju i u kombinaciji s drugim modelima, a Toyotin sadašnji udjel u vlasništvu Subarua bit će povećan na najmanje 20 posto.

Detalja o drugoj generaciji modela GT86 i BRZ za sada nema. Posljednje nezvanične informacije sugerišu da će novi sportski dvojac pokretati veći i snažniji motor (aktuelnu generaciju pokreće dvolitarski četverocilindarski atmosferski boxer motor s 200 KS), a umjesto dosadašnje platforme Subarua bit će zasnovan na platformi Toyote.

Predstavljanje novih modela očekuje se u prvim godinama naredne decenije.